1. vorige
  2. volgende

IDB geeft US$ 53 miljoen voor energie en klimaat

De Energiebedrijven Suriname krijgt een lening van US$ 33 miljoen om te werken aan de duurzaamheid van de energiesector. De afgelopen vijf jaar is de energievraag gemiddeld gegroeid met 6,8 procent. Het bedrijf worstelt om te voldoen aan deze gestaag groeiende vraag naar energie, zegt kredietverlener de Inter- Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) in een verklaring.

De lening die donderdag is goedgekeurd zal volgens de IDB helpen om het hulpprogramma om energietekorten te voorkomen uit te voeren. Tegelijkertijd moet ook de onregelmatige dienstverlening worden aangepakt.

Een dag eerder heeft de IDB ook een krediet van US$ 20 miljoen goedgekeurd om het ondernemersklimaat te verbeteren en kleine en middelgrote bedrijven te diversifiëren. Met deze lening moet de meerwaarde van de private sector worden verhoogd. Om dit te bereiken zal de IDB het beleid op productiviteit dat duurzame groei en zakelijke diversificatie voorstaat, ondersteunen.

Binnen dit krediet moet het ondernemingsklimaat worden verbeterd, alsook het wettelijk kader en de dialoog tussen de publieke en private sector. “De kosten voor het zakendoen moeten worden verminderd.” De IDB stelt dat de Surinaamse regering begonnen is een aantal maatregelen die zijn gericht op verbetering van het ondernemingsklimaat toe te passen.

Bedrijven in Suriname zien zich geconfronteerd met problemen als het gaat om groei en innovatie. Een gebrek aan administratieve beginselen en procedures creëert onzekerheid bij ondernemers die willen beginnen met een bedrijf. Het ontbreken van een juridisch kader voor intellectuele eigendomsrechten vormt een andere belemmering voor innovatie en groei.

  1. idb 5
  2. lening 3
  3. groei 3
  4. suriname 2
  5. miljoen 2