1. vorige
  2. volgende

Uit cijfers van het Korps Politie Suriname blijkt dat er in 2014 meer dan

PARAMARIBO - Uit cijfers van het Korps Politie Suriname blijkt dat er in 2014 meer dan twintigduizend voertuigen voor de eerste keuring zijn aangeboden. Het gaat onder meer om personenauto’s, vrachtwagens, bussen en motorfietsen. Volgens het Statistisch Jaarboek van het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) zijn er in 2013 219.860 voertuigen verzekerd. Opgeteld rijden er dus ongeveer 240.000 voertuigen rond in Suriname. 

Het aantal auto's in het verkeer is volgens voorzitter Helmut Gezius van het Korps Suriname Verkeersvrijwilligers (KSV) ver boven de behoefte. "Eén op de vier Surinamers heeft een auto. Dat is veel te veel", zegt Gezius. Ook het aantal autodealers (rond de tweehonderd) is volgens hem erg hoog. Paramaribo lijdt volgens de KSV aan 'otositas'. "Paramaribo is niet zwaarlijvig zoals men zegt van personen die aan obesitas lijden, maar 'autolijvig'. Er zijn meer auto's 'op de been' dan mensen." Meer wegen aanleggen is volgens niet de enige oplossing: "Er moet voorlopig een importstop komen op tweedehandse auto's."

Tussen 2007 en 2013 is het aantal verzekerde voertuigen volgens de ABS-cijfers met 75 procent gestegen. De meest explosieve stijging vond in 2009 plaats. Er was toen een toename van 27.747 voertuigen ten opzichte van 2008 (21.416 personenauto's).

Volgens Gezius kampt Suriname met een ernstig mobiliteitsvraagstuk. Er wordt volgens hem te weinig nagedacht over goedkopere, efficiëntere, veiligere en gezondere vervoersmethoden. De voorzitter vindt dat Surinamers veel te duur 'reizen'. Hij geeft aan dat veel mensen dagelijks in hun eentje van en naar het werk rijden, terwijl er ook bussen rijden
  1. voertuigen 5
  2. suriname 4
  3. paramaribo 3
  4. rijden 3
  5. aantal 3