1. vorige
  2. volgende

Soerdjan en Doekhie in debat over buitenlands beleid

Creditline van half miljard US$ ligt al jaren in India

Het is tot een debat gekomen tussen de parlementariërs Lekhram Soerdjan (VHP) en Rachied Doekhie (NDP) over het buitenlands beleid gistermiddag tijdens de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee (DNA). In zijn betoog haalde Soerdjan aan dat hij nog niets gemerkt heeft van de samenwerking van Suriname en Equatoriaal Guinee die in 2012 tot stand is gekomen. ‘Er is veel geld besteed aan het initiëren van de samenwerking, maar wat de voordelen voor Suriname zijn geweest, hebben we niets gemerkt’, zei Soerdjan. Hierbij kreeg hij ondersteuning van BEP’er Ronny Asabina. ‘Suriname zou Equatoriaal Guinee helpen met water en het bestrijden van malaria. Omgekeerd zou Suriname hulp krijgen in de mijnbouwsector en bij aardolie. Ook hebben beide presidenten bij elkaars bezoeken sleutels gewisseld’, zei Asabina, die hiervan ook niets heeft gemerkt. Precies hier onderbrak NDP’er Doekhie, districtsgenoot Soerdjan uit Nickerie met een interruptie. Volgens Doekhie kan men bij een vriendschapsrelatie tussen twee landen niet elke dag iets verwachten. ‘Je gaat niet elke dag roven, bedelen op de stoep van je vriend. Dan begrijp je het buitenlands beleid niet’, merkte Doekhie op richting Soerdjan. ‘Het is zo, dat wanneer je in problemen bent, je het bevriende land kan raadplegen, bijvoorbeeld bij calamiteiten. Je ziet toch Haïti niet elke dag op onze stoep bedelen? Bij bevriende naties kom je in waar het nodig is. Als Equatoriaal Guinee de intentie heeft om water te moeten hebben, dan gaan we geven ja. Als we gas nodig hebben, dan gaan we ook vragen. Maar niet dat er elke dag een grote jumbojet met gas hier landt’, legde Doekhie het beleid uit.
Soerdjan zei hierna dat Doekhie op de Nickeriaanse televisie ook met dossiers is verschenen dat India US$ 500 miljoen klaar heeft liggen om te investeren in Suriname. ‘Misschien kan Doekhie de dossiers hier presenteren. Want van deze dossiers heb ik nog niets opgemerkt, terwijl Doekhie al een paar keren op staatskosten naar India is afgereisd’, zei Soerdjan. Hierop vroeg Doekhie om een persoonlijk feit aan DNA-voorzitter Jenny Simons. Volgens Doekhie heeft India daadwerkelijk een half miljard US$ klaarliggen aan creditlines. ‘Het is van de Staat Suriname, wij kunnen het invullen waar nodig. Een creditline hoeft niet altijd gebruikt te worden. We gaan het gebruiken waar nodig’, zei Doekhie. Volgens de parlementariër is een deel gereserveerd voor de aankoop van de heli’s, een deel voor palmolie, voor een melkfabriek en een ICT-project. ‘Wanneer de staat gebruik wil maken hiervan, kunnen ze dat anytime doen’, zei Doekhie. Soerdjan reageerde hierop door te stellen dat de creditline al 3 jaren ligt, maar Suriname het nog niet kan gebruiken. De heli’s behoren tot een andere creditline, volgens Soerdjan. De VHP’er zei tot slot dat de regering niet in staat is geweest om projecten voor een half miljard te ontwikkelen.
Het debat tussen Soerdjan en Doekhie ging buiten de microfoon gepaard met gehaal en getrek tussen de overige coalitie- en oppositieleden waar men elkaar beledigde en belachelijk probeerde te maken.

Asha Gajadien-Bhagwat

  1. doekhie 13
  2. soerdjan 10
  3. suriname 7
  4. creditline 4
  5. india 4