1. vorige
  2. volgende

Nieuwe Carolinabrug zwaar beschermd tegen aanvaringen

De nieuwe Carolinabrug krijgt zware bescherming tegen aanvaringen. Er wordt hier extra in geïnvesteerd om herhaling van de drama met de ‘oude’ brug te voorkomen. De oeververbinding die klaarstond voor oplevering, is de aanvaring door een boot van Rudisa, het bedrijf van Dilip Sardjoe, nooit te boven gekomen. De juridische strijd om een schuldige aan te wijzen is nog gaande.

Het is nog niet helemaal duidelijk wanneer de ruïne wordt opgeruimd. Rabin Parmessar, minister van Openbare Werken, geeft aan dat het ministerie nagaat hoe dat aan te pakken. “Het is niet goed wat er daar staat. We gaan na welke aannemers in staat zijn dat te doen. Maar opruimen gaan we doen.” De nieuwe brug is tijdens de aanbouw ook aangevaren door Ballast Nedam zelf. Het bedrijf heeft de verantwoordelijkheid genomen en is met de verzekering bezig, deelt Parmessar mee.

De oude Carolinabrug is op een nacht in oktober 2007 aangevaren door een zandboot, waarna een gedeelte in de rivier terechtkwam. Na de aanvaring volgde een juridische strijd over wie de schuldige is. Het Nederlandse adviesbureau Adonin bracht een rapport, waarin staat dat de Carolinabrug niet deugdelijk gebouwd is. Nader onderzoek zou de constructiefouten aan het licht brengen. Openbare Werken stelde zich niet aansprakelijk, het aannemingsbedrijf Van Kessel en Rudisa NV ook niet. De oversteek werd sindsdien tot en met de opening van de nieuwe brug, door een ponton verzorgd. Een langdradige en niet altijd betrouwbare onderneming.

De nieuwe brug is 204 meter lang, 300 meter korter dan de oude constructie en 12 meter breed. Er is een andere locatie gezocht voor de brug waar de Surinamerivier niet zo breed is. Het kan alle verkeer aan ook de grote trekkers, verzekert Parmessar. Dit project kost euro 25 miljoen. Lesley Artist, hoofdkapitein van Redi Doti tevens assembleelid (Mega Combinatie/NDP), garandeert dat de bewoners niet hoeven te vrezen dat de brug van korte duur is. “Wiens ponton kon fu nak’ ing, a broki no fadon want a stabiel. A stabiel lek a regering disi.” De aanleg van de aanvaarbescherming is in volle gang en zal volgens plan over een maand af zijn.

René Gompers
  1. brug 6
  2. nieuwe 4
  3. carolinabrug 3
  4. oude 3
  5. parmessar 3