1. vorige
  2. volgende

Een voormalige agent uit het Amerikaanse Milwaukee die in april een zwarte man

MILWAUKEE - Een voormalige agent uit het Amerikaanse Milwaukee die in april een zwarte man doodschoot in een park wordt niet aangeklaagd. Dat heeft het openbaar ministerie maandag bepaald. Christopher Manney wordt niet vervolgd, omdat hij het slachtoffer, Dontre Hamilton, uit zelfverdediging neerschoot. 

"Dit was een tragisch incident voor de familie van Hamilton en voor de gemeenschap", aldus openbaar aanklager John Chisholm. "Maar gezien de bewijzen en de analyse in dit rapport kom ik tot de conclusie dat het geweld dat agent Manney gebruikte gerechtvaardigde zelfverdediging is."

De dood van Hamilton ging vooraf aan die van Michael Brown in Ferguson en Eric Garner in New York. De zaak heeft echter een stuk minder aandacht gekregen dan de twee andere zaken. Manney is de derde agent die niet wordt vervolgd voor de dood van een zwarte man.

Manney schoot Hamilton op 30 april dood. Manney was opgeroepen om te controleren hoe het ging met Hamilton die in een park lag te slapen. Hij wilde hem fouilleren, maar Hamilton verzette zich. Daarop volgde een gevecht. Hamilton wist uiteindelijk de wapenstok van Manney in handen te krijgen en sloeg de agent daarmee in zijn nek. Die opende daarop het vuur en vuurde veertien kogels af. Volgens zijn familie was Hamilton schizofreen en was hij kortgeleden met zijn medicatie gestopt.

Manney werd in oktober ontslagen. Volgens zijn chef was hij het gevecht begonnen door Hamilton te fouilleren. "Je gaat iemand niet fouilleren, alleen maar omdat ze geestelijk niet helemaal in orde lijken", zei politiechef Edward Flynn destijds. (AP)
  1. hamilton 9
  2. manney 7
  3. agent 4
  4. dood 3
  5. fouilleren 3