1. vorige
  2. volgende

41.3 miljoen US dollar voor energie

PARAMARIBO - Suriname krijgt een bedrag van 41.3 miljoen US dollar van de Islamic Development Bank (IsDB) ten nutte van het energieproject ‘Expansion of Power Generation, Transmission and Distribution Systems Project Suriname’. De leningsovereenkomst met de bank is donderdag in Marokko door minister Gillmore Hoefdraad van Financiën met de president van de bank Bandar M.H. Haijar getekend, meldt het NII.

Het project dat in januari door een unieke gezamenlijke missie werd voorbereid zal naast de IsDB nog door drie andere internationale partners worden gefinancierd. Het betreft Kuwait Funds, OPEC Fund for International Development (OFID) en de Caribbean Development Bank (CDB). Ondertussen is de overeenkomst met Kuwait op 29 maart getekend terwijl de OFID Board de lening reeds heeft goedgekeurd. Het project is op de agenda van de CDB Board van juni dit jaar opgenomen.

Minister Gillmore Hoefdraad is naar Marokko gereisd om de de jaarvergadering van de Islamic Development Bank (IsDB) bij te wonen. Het project moet de energievoorziening in Suriname garanderen.

Verder ondertekende de minister ook twee schenkingsovereenkomsten. De eerste schenking betreft de versterking van het Bureau Gender Aangelegenheden voor 280.000 US dollar. De tweede schenking is voor het Reverse Linkage project in samenwerking met de IsDB en Indonesië ten behoeve van kennis met betrekking tot de kunstmatige inseminatie van runderen. Hierbij draagt de IsDB 280.000 US dollar bij terwijl de overheid van Indonesië inkomt met 380.000 US dollar.

Noemenswaard is dat binnen dit project ook beurzen op het gebied van kunstmatige inseminatie van runderen beschikbaar worden gesteld. In alle getekende overeenkomsten is een bijdrage van Surinaamse zijde opgenomen. De Islamic Development Bank gaf de voorbereidingen voor de opzet van de Regionale Hub in Suriname aan en bevestigde dat deze in 2020 een feit zal zijn. Ook werd verdere ondersteuning aan Islamic financing in Suriname toegezegd in dit geval aan TrustBank Amanah en werd ook de mogelijkheid van een introductie cursus van Islamic Finance op de Anton de Kom Universiteit besproken.

  1. bank 6
  2. project 6
  3. suriname 5
  4. islamic 5
  5. development 5