1. vorige
  2. volgende

Hoefdraad en IsDB-president tekenen 3 overeenkomsten

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft in Marokko drie overeenkomsten gesloten met de president Bandar Haijar van de Islamic Development Bank (IsDB). Het gaat om een lening van US$ 41.3 miljoen voor energievoorziening. Daarnaast zijn er twee schenkingsovereenkomsten bezegeld. Voor versterking van het Bureau Gender Aangelegenheden wordt US$ 280.000 beschikbaar gesteld. De tweede schenking van US$ 280.000 is voor kunstmatige inseminatie van runderen. Indonesië komt in met US$ 380.000, terwijl voor dit project ook beurzen beschikbaar zijn. Suriname heeft voor alle drie projecten ook een eigen bijdrage.

De bewindsman heeft de jaarvergadering van de IsDB bijgewoond. Daarnaast heeft hij ook een werkoverleg gehad met de bankpresident met als hoogtepunt de ondertekening van de overeenkomsten, donderdag. De lening is bestemd voor het energieproject Expansion of Power Generation, Transmission and Distribution Systems Project Suriname’. Het project moet de energievoorziening in Suriname garanderen.

Dit project is in januari door een unieke gezamenlijke missie voorbereid en zal naast de IsDB nog door drie andere internationale partners worden gefinancierd, meldt Financiën via het Nationaal Informatie Instituut. Het betreft Kuwait Funds, OPEC Fund for International Development (OFID) en de Caribbean Development Bank (CDB). Ondertussen is de overeenkomst met Kuweit op 29 maart getekend, terwijl de OFID Board de lening reeds heeft goedgekeurd. Het project is op de agenda van de CDB Board van juni opgenomen.

Ook het verloop van de lopende projecten waaronder onderwijs en huisvesting kwamen aan de orde en de andere Reverse Linkage projecten op het gebied van rijst met Maleisië en air traffic control met Turkije, kwamen aan de orde.

De minister gaf een update over de Surinaamse economie en de ingeslagen koers van verdere verbetering van de macro economische situatie en bedankte de IsDB voor de vele vormen van steun in de laatste 4 jaar vooral in de zwaarste periode van de crisis. De IsDB President werd ook uitgenodigd om Suriname binnenkort aan te doen.

De IsDB gaf de voorbereidingen voor de opzet van de regionale hub in Suriname aan en bevestigde dat deze in 2020 een feit zal zijn. Ook werd verdere ondersteuning aan Islamic financing in Suriname toegezegd in dit geval aan TrustBank Amanah en werd ook de mogelijkheid van een introductiecursus van Islamic Finance op de Universiteit besproken.
  1. isdb 6
  2. suriname 6
  3. project 5
  4. islamic 3
  5. development 3