1. vorige
  2. volgende

Adhin blijft geloven in miljarden aan bodemrijkdommen

‘Ik heb mijn kleine kladblaadje hier’

Ondanks hevige kritiek de afgelopen dagen op de recente uitspraken over miljardenleningen gedaan door vicepresident Ashwin Adhin in Ocer, staat de vp nog steeds achter zijn standpunt dat er genoeg goud-, olie- en bauxietreserves zijn om de 2.5 miljard US-dollar aan schulden terug te betalen. “Ik heb op andere podia een heel duidelijke berekening gemaakt, omdat men soms denkt dat dingen suggestief zijn. Ik heb mijn klein kladblaadje hier. Neem nu alleen 300 miljoen ton aan aluinaarde met een prijs van 200 tot 250 US-dollar. Dan komt u snel op 60 miljard. Als u nu 5 potentiele gebieden van goud neemt buiten de area of interest, dan krijgt u ongeveer preliminary 25 miljoen ounces. Neem een 1200 US-dollar, dan komt u al snel op 30 miljard. Staatsolie heeft nu al 4 miljard. Dat is berekend aan de hand van 90 miljoen vaten maal 45 US-dollar. Neemt u dan ook de 10 miljard dat in zee geschat is, kobalt 4 tot 5 miljard, zand van 20 miljoen kuub komt op 400 miljoen”, zei Adhin gisteren tijdens de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee (DNA).

Het is niet uit de duim gezogen!
De vp gaf deze uiteenzetting na enkele opmerkingen in het parlement over de geologische kaart, die door het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen is uitgegeven. Deze kaart meenemende, schat Adhin dat de bodemrijkdommen neerkomen op ongeveer 145 miljard US-dollars. “Dan heb ik niet eens gesproken over de anderen. Dan praten we niet over rare earth metals, zoals gas, koper, ijzer, mangaan, China klei, diamanten, water en overige minarelen. Van dat alles hebben wij een marge genomen van 50 tot 75 miljard. Dan komt u al bij de 200 miljard US-dollar. Het is niet uit de duim gezogen!”, benadrukte een zeer geïrriteerde Adhin. Hij adviseerde degenen die hem niet geloven om deze geologische kaart maar zelf te kopen en uit te rekenen. Bovendien wacht er volgens hem nog een verrassing wanneer de regering nog aan de beurt komt tijdens deze begrotingsbehandeling.

‘Onderzoek duurt jaren’
Het was voornamelijk VHP-assembleelid Riad Nurmohamed die opmerkingen maakte over deze kaart. De parlementariër stelde dat het mooi is om projecties te maken voor een onderzoek, maar benadrukte ook dat er nu de facto nog niets is om in een hoerastemming te zijn. “Onderzoek duurt jaren en dat moeten wij ook zeggen. Ga kijken naar die projecten die niet zijn uitgevoerd”, benadrukte de VHP’er.

FR

  1. miljard 9
  2. dollar 5
  3. miljoen 5
  4. komt 5
  5. adhin 4