1. vorige
  2. volgende

Rechter beëindigt impasse YWCA

PARAMARIBO - De rechter in kort geding heeft een einde gemaakt aan een impasse van zestien jaar bij de oudste vrouwenorganisatie van het land, de Young Women's Christian Association (YWCA), afdeling Paramaribo. Woensdagochtend besliste de rechter dat president Rosita Zweevel, die al drie termijnen aanzit, zich niet meer kandidaat mocht stellen.

Bij de verkiezing later op de dag werd er een nieuw bestuur gekozen onder leiding van Henna Renfrum-Abendanon. Zij en haar bestuur erven een schuld van één miljoen US dollar bij De Surinaamsche Bank en de Nationale Ontwikkelingsbank. Renfrum-Abendanon zegt geen idee te hebben hoe die afgelost zal worden.

De perikelen bij YWCA duren al jaren. In 2017 is een verzetsbeweging op gang gekomen nadat de panden van de associatie aan de Heerenstraat op de veiling zouden worden verkocht. De groep verweet Zweevel toen al mismanagement en het verleggen van het accent van de oorspronkelijke doelen van YWCA.

Zweevel, advocaat van beroep, heeft via de rechter geprobeerd om zich alsnog kandidaat te stellen voor het presidentschap van de YWCA, maar ze kreeg ongelijk. Volgens Renfrum-Abendanon laten de statuten van de organisatie het niet toe dat een bestuur van een afdeling langer dan drie termijnen van twee jaar aanzit.

Zweevel is nog wel president van het overkoepelende bestuur van YWCA Suriname. Renfrum-Abendanon zegt dat in feite alle andere afdelingen zijn 'doodgebloed' en dat alleen Paramaribo nog actief is. Volgens de nieuwe YWCA-leiding is er de afgelopen drie jaar geen cent afgelost bij de banken.

De gebouwen zijn tot drie keer toe op de veiling gezet, maar de openbare verkoop kon worden voorkomen. "Nu moeten we gaan bekijken hoe verder en hoe de schuld af te lossen. Dat kan alleen door met elkaar om de tafel te gaan zitten", zegt Renfrum-Abendanon. Zij wijst erop dat de banken alleen met een officieel bestuur willen praten.

  1. ywca 6
  2. bestuur 5
  3. renfrum 5
  4. abendanon 5
  5. zweevel 4