1. vorige
  2. volgende

Coupleider treedt af na betoging

KHARTOEM - Defensieminister Awad Ibn Auf, de leider van de militaire raad die de Soedanese president Omar Al Bashir eerder deze week afzette, is vrijdag afgetreden. De staatsgreep leidde tot protesten door honderdduizenden Soedanezen, die vinden dat Auf en de andere coupplegers te dicht bij de afgezette president staan.

Auf kondigde zijn vertrek aan op de staatstelevisie. Hij zal worden opgevolgd als hoofd van de militaire raad door een andere generaal, Abdel Fattah Abdelrahman Burhan. De aankondiging van de defensieminister kwam na een bewogen dag in de Soedanese hoofdstad Khartoum, waar honderdduizenden Soedanezen zich rond het ministerie van Defensie verzamelden om een snelle transitie naar een burgerregering te eisen.

De militaire coupplegers zetten Al Bashir donderdag af, riepen de noodtoestand uit en schortten de grondwet voor een periode van twee maanden op. De militaire junta zou maximaal twee jaar regeren om de ordentelijke overgang naar een democratisch verkozen regering te garanderen, liet de militaire raad weten. Als die overgang voorspoedig zou verlopen, zou de macht ook al na een maand kunnen worden overgedragen.

Honderdduizenden Soedanezen lieten weten niet gediend te zijn van dat idee; ze vinden dat Auf en de zijnen deel uitmaken van de elite rond Al Bashir, die het land bijna dertig jaar lang met bijzonder harde hand bestuurd. De verzekering van de coupplegers dat zij niet op macht uit zijn en de beslissingen over de toekomst van het land aan het volk willen overlaten, maakte ook niet veel indruk op de demonstranten. NU.nl

  1. militaire 5
  2. auf 4
  3. raad 3
  4. bashir 3
  5. honderdduizenden 3