1. vorige
  2. volgende

Getuige herkent verdachte aan ogen

PARAMARIBO - De advocaten Joan Garib en Arjan Ramlakhan, hadden donderdag duidelijk geen vrede met de belastende verklaringen die een getuige heeft afgelegd tegen hun cliënt. De 24-jarige Weichai Z. die zij juridisch bijstaan, wordt verdacht van diefstal middels inbraak. Hij zou die samen met een andere man hebben gepleegd op 5 december 2018. Daarbij zouden de dieven zeventigduizend US dollar, vijfduizend euro, SRD 3.000 en andere goederen hebben weggenomen.

Hoewel Weichai Z. glashard ontkent, is er volgens de getuige genoeg bewijs dat deze verdachte in zijn huis heeft ingebroken. "Hij durfde mij niet in de ogen aan te kijken en hij sprak niet. Zijn gezicht was bedekt, maar mijn schoonmoeder kon hem wel herkennen aan zijn ogen", verklaarde de getuige op vragen van rechter Lydia Ravenberg en officier van justitie Claudia Bruining. Het slachtoffer en Weichai Z. wonen niet ver van elkaar.

Volgens de getuige was de verdachte een keer in zijn woning en niet lang daarna heeft de inbraak plaatsgevonden. "Ik heb de verdachte meteen na het geval gebeld, maar hij zei me dat hij later zou komen, omdat hij de sleutels niet had om naar buiten te komen", aldus de getuige. De vriendin van de verdachte, die ook is gehoord, verklaarde het tegendeel. Volgens haar was Weichai Z. de hele avond in bed. "Het kan nooit, hij is vóór mij gaan slapen en hij is niet meer uit huis gegaan die avond", luidt haar verweer.

Zowel Ramlakhan als Garib had scherpe vragen voor de getuige. "Als de verdachte geen oogcontact met hem had, hoe heeft hij hem dan kunnen herkennen aan zijn ogen? Waarom heeft hij een paar van de dingen die hij nu verklaard niet gezegd aan de politie?" vroeg Garib. Het slachtoffer beweert dat hij niemand zomaar wilde beschuldigen op dat moment. "De mensen hebben hem gevraagd om samen beelden te bekijken om te zien of de verdachte zijn woning heeft verlaten, waarom heeft hij geweigerd dat te doen?" aldus Ramlakhan. Hij merkte verder op dat de verklaringen van de getuige zeer tegenstrijdig en onbetrouwbaar zijn. De zaak is uitgesteld naar 24 april.-.

  1. getuige 7
  2. verdachte 6
  3. weichai 4
  4. garib 3
  5. ramlakhan 3