1. vorige
  2. volgende

Natio aanvoerder: Suriname hier zijn we maak gebruik van ons

De voetballers van Surinaamse origine die in Paramaribo zijn om voor 'natio' uit te komen tegen de Trinidadiaanse kampioen W. Connection morgen, hebben een duidelijk standpunt ingenomen. Aanvoerder Milano Koenders zegt dat "alleen door aanwezig te zijn, het een teken is dat wij er zijn en als men gebruik van ons wilt maken, mag dat". Koenders geeft in duidelijke taal aan dat de spelers, los van de politiek, voor Suriname willen uitkomen. Hij meent dat de wedstrijd en het initiatief als een mooi historisch moment moeten worden gekenmerkt.

De Surinaamse Voetbal Bond (SVB) heeft woensdag een persconferentie belegd over deze speciale wedstrijd. Voor SVB-voorzitter John Krisnadath is het legaal zoals elk FIFA-land dat doet om gebruik te maken van spelers in diaspora. Het is haalbaar om deze jongens voor kwalificatie WK wedstrijden die in juni aanvangen in te zetten, meent Krisnadath. Echter moet de politieke wil er zijn om de wet dubbele nationaliteit in het eerste kwartaal goedgekeurd te krijgen.

Onderdeel beleidsplan
Het zou dom zijn vindt Krishnadath dat deze talentenvolle spelers in diaspora niet kunnen worden ingezet. Suriname moet gebruik van hen kunnen maken. Er is door de SVB een pad uitgestippeld waarbij tweesporig zal worden gewerkt. De jongens overzee en lokaal zullen worden klaargestoomd voor deze selectie. Technisch directeur Ro Kolf noemt het zelfs eng denken om deze jongens niet te willen gebruiken. Dit project is onderdeel van het strategisch beleidsplan van de SVB, dat eerder dit jaar is samengesteld. Een van de doelen is om in 2018 in de top van Concacaf te zitten en zo ook de eindstreep van WK in Rusland te halen. Een ander belangrijk onderdeel is het betaald voetbal introduceren alsook de uitbreiding van de hoofdklasse. De ervaring van nu heeft Suriname ook eerder opgedaan met de Suriprofs. Kolf is ingenomen met dit initiatief.

Volgens coach Dean Gorre is de eerste training die buiten verwachting goed was, achter de rug. De humor zit er in en de inzet van de jongens is fantastisch, meent hij. De spelers zijn bereid hard te werken. Naast winnen wil 'natio' goed en attractief spel leveren. De coach weet niet of hij gebruik zal maken van alle twintig spelers die ter beschikking zijn. Verder moeten de overige jongens die voor nu buiten de boot zijn gevallen, zowel lokaal als internationaal, zich harder gaan inzetten om de eindstreep te halen. Of dit een goede gelegenheid is voor de SVB, Gorre aan te stellen als coach voor natio, wordt door Krishnadath nog in het midden gelaten.

De wedstrijd begint op tweede kerstdag om 16.30 uur en volgens eventmanger, Marlon Schoonhoven is 75 procent van de kaarten al verkocht. De organisatie verwacht een volle bak, zegt Schoonhoven. Na de wedstrijd is er een after party voor de spelers en het publiek bij het WK-dorp, allernaast SVB hoofdgebouw. Naast deze wedstrijd worden ook clinics verzorgd voor jeugdigen uit Commewijne en Paramaribo.

Ala-D Media
  1. spelers 6
  2. svb 6
  3. wedstrijd 5
  4. jongens 5
  5. gebruik 4