1. vorige
  2. volgende

320 agenten bevorderd; een derde haalt het niet

Tijdens de jaarafsluiting van het Korps Politie Suriname zijn 320 politieambtenaren bevorderd in de naast hogere rang. Dat is ruim 110 minder dan was gepland. Het falen van een sporttest, indisciplinair gedrag, het niet voldoen aan bepaalde vereisten en opgelegde tuchtstraffen hebben tientallen agenten ervan weerhouden in rang te stijgen.

Het niet halen van de sporttest is door haast elke spreker aangehaald tijdens het evenement op het Politie Opleidingscentrum Zorg & Hoop. Het kan er bij de minister Edward Belfort van Justitie & Politie niet in dat de ‘kleine test’ door zoveel mensen niet gehaald wordt. “Het gaat om 12 rondes rennen om het voetbalveld, opdruk en buikspieroefeningen”, merkt Belfort op. “Dit is gekoppeld aan de bevordering, niet om u te pesten maar om u te stimuleren. Als u niet in conditie bent, kunt u de samenleving niet dienen.”

Van de 110 politieambtenaren heeft een derde de sporttest niet doorstaan, licht korpschef Humphrey Tjin Liep Shie toe. “Meer dan dertig agenten hebben geen rijbewijs, een belangrijke vereiste voor het uitvoeren van de taken. Een ander deel is tuchtstraffen opgelegd voor plichtverzuim variërend van schorsingen tot degradaties”, geeft Tjin Liep Shie aan. “Daardoor krijg je automatisch een ongunstige beoordeling voor bevordering. “Er zijn ook gevallen waarbij auto’s kapot zijn gereden, of waarbij onnodig te hard is gereden. De betrokkenen komen ook niet in aanmerking.”

Het korps is voornemens om in 2015 te blijven op de ingeslagen weg die leidt naar reorganisatie en gestroomlijnder dienstverlening. Er zullen strengere maatregelen komen om de dienst, maar ook de manschappen gezond en in optimale conditie te houden. Tjin Liep Shie en Belfort kondigen aan dat de sporttest gehandhaafd wordt en bijgesteld zal worden. Weliswaar niet op het niveau van de rekrutentraining maar net genoeg om de mannen en vrouwen in het korps te stimuleren in ‘shape’ te blijven. “Het is niet alleen goed voor de dienst maar u stijgt ook in marktwaarde als u investeert in een gezond lichaam”, geeft waarnemend procureur-generaal, Roy Baynath Panday mee.

René Gompers
  1. sporttest 4
  2. korps 3
  3. politie 3
  4. belfort 3
  5. tjin 3