Suriname Nieuws - artikel

PARAMARIBO, 24 september 2020 — De app die u nu gebruikt – Suriname Nieuws – is sinds 2013 gratis op de markt.

Eerst voor Windows (telefoons en computers) en later ook voor Android (telefoons en tablets). Een iPhone / iPad versie zal er (onder andere vanwege de hoge kosten) nooit komen.

In de afgelopen zeven jaar zijn er ruim 125.000 nieuwsberichten gepubliceerd van de belangrijkste kranten en nieuwssites uit Suriname.

Naast de reguliere nieuwsartikelen publiceert de app sinds ongeveer één jaar ook extra's zoals achtergronden bij het nieuws, wetenswaardigheden (Sranan Sabiman), cartoons (Sranan Spotuman), rebussen (Sranan Skrifiman) en socialmedia meme's (Sranan Socialman).

Het laatste nieuws uit Suriname, het eerste op uw telefoon

De doelstelling van deze app is al die tijd hetzelfde gebleven; het laatste nieuws uit Suriname, het eerste op uw telefoon.

Een belangrijk uitgangspunt daarbij is dat het nieuws goed leesbaar is op alle telefoons – groot of klein, oud of nieuw – en dat de verschillende nieuwsbronnen er onderling altijd hetzelfde uit zien.

Discussie

Later is daar een tweede doelstelling bij gekomen, namelijk dat de app een open discussieplatform is voor iedereen met interesse in het Surinaamse nieuws.

Elk persoon in de wereld kan deze app gratis downloaden om vervolgens – zonder verplichte registratie – zijn of haar mening te geven over de ontwikkelingen in Suriname.

Alhoewel de app zo overzichtelijk en eenvoudig mogelijk is vormgegeven, kan het geen kwaad om enkele functies even toe te lichten.

De directe reden hiervoor is dat afgelopen week een nieuwe functie is geïntroduceerd die niet voor iedereen direct duidelijk was.

Warning?

Het gaat om de zogeheten "warning" (pas op!) button waarmee aangegeven kan worden dat een reactie inhoudelijk ongepast en niet respectvol is.

Benadrukt dient te worden dat dit niet om afwijkende (politieke) meningen of standpunten gaat, maar wel als iemand bijvoorbeeld scheldt, racistisch praat of een ander forumlid persoonlijk aanvalt.

Als u een reactie leest waarvan u vindt dat deze te ver gaat, dan kan dat dus aangegeven worden met de nieuwe "warn" button.

Meerdere waarschuwingen leiden tot een verborgen reactie

Indien er meerdere mensen zijn die aanstoot nemen aan iemands taalgebruik, wordt de beheerder van deze app (@ADMIN) van het bericht op de hoogte gesteld en kan deze reactie verborgen (en dus niet verwijderd) worden binnen de bestaande discussie.

Naast dit nieuwe systeem, kan de @ADMIN ook nog steeds handmatig een forumlid waarschuwen, een reactie verwijderen of zelfs tot blokkade van de persoon overgaan om de kwaliteit van de discussie zo hoog mogelijk te houden.

Overigens wordt met dat laatste voorzichtig omgesprongen, omdat het doel van deze app juist het garanderen van de Surinaamse persvrijheid is, samen met het bewaken van de vrijheid van meningsuiting.

Andere functies

Behalve de nieuwe "warn" functie, zijn er nog meer opties die hieronder uitgelegd zullen worden.

Het getal voor elke optie komt terug in onderstaand plaatje - deze kunt u vergroten (net als alle afbeeldingen in de app) door er op te drukken.

Als u daarna met twee vingers "uit elkaar veegt" of snel achter elkaar tikt op het plaatje, dan wordt deze nog groter.

Belangrijke functies in de app
– klik om groter te maken –

  1. De lokale tijd in Suriname en de temperatuur.

    De tijd wordt vanzelf gecorrigeerd als u de app bijvoorbeeld in Nederland gebruikt en het daar winter- of zomertijd zou zijn.

    Door op de tijd te klikken, ziet u een wat uitgebreider weerbericht welke 12x per uur vanzelf wordt bijgewerkt.
  2. Recente reacties en populairste artikelen.

    De drie meest actuele commentaren vindt u hier terug en daarnaast ziet u de meest populaire berichten van het moment.

    Deze laatste worden samengesteld op basis van het aantal reacties dat een artikel op dat moment heeft.
  3. Een populair nieuwsbericht met 22 reacties.

    Als een artikel populair is, wordt deze vanzelf bovenaan de lijst geplaatst en komt er een sterretje voor met het woord "populair" er naast.

    Of een bericht populair is, wordt bepaald door het aantal reacties en/of het aantal keren dat deze is gelezen (wat vaak met elkaar in verband staat).
  4. De opties om een discussie te kunnen volgen.

    Als een bericht minimaal twee reacties heeft, komt er vanzelf een menu waarmee u de discussie beter kunt volgen.

    Zo kunt u kiezen of deze chronologisch of juist onder elkaar getoond moet worden. Ook kan snel de meest populaire of meest recente reactie gelezen worden.
  5. Interactie met een reactie.

    Naast de nickname van een forumlid staan drie knoppen die interactief zijn met het bericht van die gebruiker.

    Met "like" kunt u een reactie waarderen, via "reply" geeft u antwoord en "warn" bepaalt dat het commentaar ongepast is. Heeft u zelf een reactie geschreven? Dan kunt u die later met "edit" nog aanpassen.
  6. De naam van de persoon waarop gereageerd wordt.

    Als iemand via "reply" reageert op een ander, dan ziet u de naam van die persoon automatisch terug bovenaan het bericht.

    Door op deze naam te klikken, springt u naar het oorspronkelijke commentaar - dat kan handig zijn als een discussie veel reacties heeft en u niet weet wat het oorspronkelijke bericht was.

Suriname Nieuws
– de beste, gratis app van Suriname –

Vragen?

In het kort zijn dit de belangrijkste opties van de app. Heeft u nog aanvullende vragen?

Stel ze dan gerust onderaan dit artikel en er zal zo snel mogelijk een antwoord volgen. Houd daarbij wel rekening met het verschil in tijdzones tussen bijvoorbeeld Suriname, Amerika en Nederland.


Ziet de app bij u er anders uit dan op het plaatje? Dan heeft u een oude versie. Ga naar de Play Store om de gratis update te downloaden.

Waardeert u deze app?

Laat dan een leuke review achter. Dit zorgt er voor dat de app meer mensen kan bereiken.

Bron : Suriname Nieuws - app


— UW MENING —

Blijft u goed genoeg op de hoogte dankzij deze app?


Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Wat vindt u van dit artikel?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!