Suriname Nieuws - artikel

Dit achtergrondsartikel is eerder in deze app verschenen in aanloop naar de verkiezingen. Omdat de persoon Ronnie Brunswijk de afgelopen dagen volop in het nieuws is, is besloten het nogmaals te publiceren.

Dit is deel twee over de jonge jaren van Ronnie Brunswijk - deel één staat bovenaan deze app gepubliceerd.

"The making of" Ronnie Brunswijk – deel 2


Inmiddels was men er in Suriname - vanwege een optreden op televisie - ook achtergekomen dat Brunswijk in Nederland verbleef.

Op 23 juni meldde Telegraaf-verslaggever Arnold Burlage vanuit Paramaribo, dat de minister van Justitie S. Punwasi had gesteld dat twee Nederlandse journalisten in Suriname Brunswijk een vals paspoort zouden hebben verstrekt om de reis naar Holland mogelijk te maken.


Gevangen journalisten

Deze ontkenden dat in alle toonaarden. Ook zou het duo vooropgezette plannen hebben gehad om de "in het binnenland erg populaire Robin Hood het land uit te helpen".

De journalisten werden direct gevangen genomen en onder ermbarkelijke omstandigheden opgesloten door Bouterse.

De journalisten werden direct gevangen genomen en opgesloten door Bouterse

De week daarop zaten de journalisten nog steeds vast. Nieuwe Revu-hoofdredacteur Derk Sauer constateerde dat de indruk bestond dat het regime Bouterse zich met deze arrestatie "wilde wreken op de Nederlandse pers, die herhaaldelijk kritisch had geschreven over de situatie in Suriname".

Een week vóórdat Brunswijk met zijn "Surinaams Nationaal Bevrijdingsleger" – later omgedoopt tot Jungle Commando – in de nacht van 21 op 22 juli militairen posten overviel verscheen in Nieuwe Revu een kenmerkende reportage over Brunswijk;

"De Surinaamse Robin Hood - dagenlange tochten door de jungle en magische oerwoudkrachten"

Ronnie laat ijzeren banden zien die hij om zijn gespierde bovenarmen draagt.

Iedere band heeft zijn aparte kracht. Een dikke band met krullen beschermt hem tegen kogels en messteken. Een dunne koperen band geeft hem kracht zodat hij nooit kan verdrinken. Een andere band geeft hem geluk en gezondheid.

Hij praatte er met eerbied over.

Toen de militaire posten in de nacht van 21 op 22 juli 1986 werden overvallen was aanvankelijk onduidelijk wie daarachter stak.


Begin Binnenlanse Oorlog

Algemeen wordt die datum achteraf gezien als het begin van de Binnenlandse Oorlog. De autoriteiten verdenken Ronnie Brunswijk, de inmiddels beruchte - vroegere lijfwacht van legerleider Desi Bouterse van deze overvallen.

Brunswijk heeft de beschuldigingen echter altijd ontkend. Hij heeft slechts toegegeven goederen en transporten uit Frans Guyana bestemd voor het Surinaamse leger, te hebben onderschept.

De goederen heeft hij volgens eigen mededelingen "als een moderne Robin Hood" verdeeld onder de veelal arme bevolking van Moengotapoe, een dorp niet ver van Albina, waar hij zich schuilhoudt.

Brunswijk begint met geweld militaire posten te overvallen

In de periode vanaf 21 juli tot en met 31 juli gebeurde er veel. Nieuwsberichten volgden elkaar in snel tempo op. Niet alleen overviel Brunswijk – naar later bleek – de militaire posten in Stolkertsijver en Albina, Brunswijk gaf ook een communiqué uit waarin hij het Surinaams Nationaal Bevrijdingsleger proclameerde.

Bovendien gijzelde hij twaalf militairen. Ten slotte werd een groep huurlingen die van plan was de macht in Suriname over te nemen in de VS gearresteerd.

Al te gemakkelijk namen veel media in Nederland aan, dat Brunswijks streed tegen de "dictatuur" of de gevestigde macht. De kranten stonden weinig kritisch tegenover de aanklachten die Brunswijk ten laste waren gelegd en schreven dat Brunswijk gestolen geld en goederen uitdeelde zonder iemand aan het woord te laten die dat kon bevestigen.


Geromantiseerd beeld

Maar het is níet zo dat alle media Brunswijk blind geloofden. De Volkskrant van 29 juli 1986 belde inwoners van Moengo om te verifiëren hoe men daar over Brunswijk dacht.

Brunswijk – zo bleek – werd gezien als een "misdadiger die wegens criminele activiteiten uit het leger is gezet en die zijn voormalige collega's nu uit rancune bestrijdt."

"Ronnie was een misdadiger die uit haat en wraak handelde"

Men zag het militaire regime graag verdreven worden, maar dan wel door iemand anders.

Romeo Hoost, woordvoerder van het Surinaams verzet in Nederland, ontkrachtte de beschuldigingen: "Brunswijk heeft geen bankovervallen gepleegd. Hij is een idealist die een einde wil maken aan de corruptie van de militaire machtskliek, een idealist die het voor het volk opneemt."

In dezelfde krant werd de "oude" politieke leider Lachmon geciteerd die namens het Topberaad zijn ernstige bezorgdheid uitsprak. "Wij hebben gekozen voor democratisering langs de weg van de dialoog en niet langs die van geweld."

Brunswijk was zich er al snel van bewust dat je voor een "moderne guerrilla" niet alleen wapens, maar vooral "bezoekende journalisten" nodig had.

Hij slaagde er beter in dan Bouterse de Nederlandse pers voor zich te winnen. Ook de "mythische jungle" zal ongetwijfeld tot de verbeelding van de Nederlandse journalisten hebben gesproken.

Oorlog wordt in de media vaak gepresenteerd als een spannend verhaal, drama, de strijd tussen goed en kwaad.

Brunswijk paste daar uitstekend in - het geromantiseerde beeld van een verzetsstrijder in de jungle was geboren.


— UW MENING —

Denkt u dat Brunswijk de perfecte kandidaat is als DNA-voorzitter en/of vice-president?


Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Wat vindt u van dit artikel?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!