Suriname Nieuws - artikel

auteur : Stieven Ramdharie
– De Volkskrant (Nederland) –

Chan Santokhi – zijn jaren als VHP-leider


PARAMARIBO — Volgende week zijn de nieuwe parlementsverkiezingen in Suriname.

Lukt het oppositieleider Chan Santokhi – bijnaam de Sheriff – ditmaal wèl om een einde te maken aan het tienjarige presidentschap van Desiré Delano Bouterse?

Zowel de vele partijen binnen de oppositie als de NDP (de partij van Bouterse) claimen bij voorbaat de overwinning. Santokhi: 'Mensen die stelen van het volk, moeten bang zijn voor deze sheriff.'

"Mensen die stelen, moeten bang zijn voor de sheriff"

De hemel komt naar beneden bij Lelydorp, uitgerekend op het moment dat 'de Sheriff' is gearriveerd. Het is Grote Regentijd in Suriname en druppels zo groot als hagelstenen ketsen op het hoofd van Chan Santokhi, 's lands law and order politicus.

Maar de gitzwarte lucht boven de vervallen huizen van de Javaweg deert Suriname's oppositieleider allerminst.

– Chan Santokhi, leider van de VHP op tour in Lelydorp –

Hij geeft meteen een sneer richting Desiré Delano Bouterse, de man wiens pad Santokhi (61) nu al meer dan een kwart eeuw kruist. Eerst als hoofd van de narcoticabrigade, later als onderzoeker van de 8 Decembermoorden en Justitie-minister.

Het leverde hem de twijfelachtige eer op "Suriname's meest bedreigde man" te zijn.

Sheriff, zo noemt Bouterse hem steevast op denigrerende en venijnige toon.

'Mensen, ik loop gewoon door de regen, hoor', zegt Santokhi tegen Legirin Kartodikromo (50) en zijn gezin.

Campagne voeren heeft hier zin, een dikke week voor de parlementsverkiezingen. Want de lasser heeft de paarse vlag van Bouterses Nationale Democratische Partij (NDP) op zijn erf geplaatst.

Santokhi: 'Gisteren liep ik door de modder. De president was in Saramacca. En ook daar regende het flink. Maar hij kwam zijn auto echt niet uit.'

Zijn aanhangers, getooid met cowboyhoeden, lachen.

Aan de overkant, op het ondergelopen erf van een bejaarde vrouw, schudt Santokhi boos het hoofd. Op badslippers, staand naast haar houten krotwoning, luistert ze aandachtig naar de politicus.

Santokhi: 'Niemand in Suriname hoort zo te leven. U verdient beter, Surinames ouderen verdienen beter. Verliest u het geloof niet.'


Maakt de Sheriff volgende week een einde aan het presidentschap van Bouterse?

'Ja', zegt de leider van de VHP deze dagen zelfverzekerd.

'Hij kletst uit zijn nek', roepen ze in Bouterse-kringen waar het geloof in de overwinning net zo groot - of zelfs groter - is.

De oppositie, die tot 2010 vijftien jaar lang regeerde is er heilig van overtuigd dat de kiezers gaan afrekenen met 'tien jaar wanbeleid''.

Aan de andere kant staan de Boutisten, die op straat en op podia roepen dat het juist goed gaat met de republiek - 'beter kan niet', volgens sommigen.

– President Bouterse krijgt - overtuigd van de overwinning - zijn stemkaart overhandigd –

Vergeleken met de drie vorige keren dat de NDP regeerde en het land bankroet achterliet, heeft de oppositie ook nu weer een zware klus om de kiezer te overtuigen.

Onder Bouterse groeide - dankzij de erfenis van zijn voorganger, President Venetiaan - de economie in de eerste twee jaar, de monetaire reserve werd aanvankelijk niet verbrast, de koers van de munt leek stabiel en de staatsinkomsten stegen aanvankelijk fors door de verkoop van goud en olie.

"Chan - yes he can"

De oppositie hamert echter op de corruptie, de prijsstijgingen, de schuldenlast en de vele ambitieuze plannen die niet van de grond kwamen. Zoals de door Bouterse beloofde bouw van 18 duizend volkswoningen voor de arme Surinamers, highways, bruggen, fly-overs en een heuze treinlijn.

Een dag voor Santokhi zijn 'waka'' langs de huizen in de Javaweg houdt, duikt de oud-politiecommissaris op tijdens een avondbijeenkomst in Paramaribo.

'Chan, yes he can', staat er op T-shirts te lezen van zijn aanhangers. Hindoestaanse lekkernijen zoals roti met kip en polouri worden geserveerd. Hij lacht verlegen wanneer een zangeres hem toezingt. Ook hier is de boodschap dat het écht de verkeerde kant opgaat met Suriname.

Dat bedrijven ruim een jaar moeten wachten om betaald te worden voor geleverde diensten, ziet hij als een teken dat de schatkist leeg is.

Santokhi: 'We zullen straks een groot financieel gat aantreffen. In tien jaar is er meer dan 10 miljard dollar aan inkomsten en leningen binnengekomen.

We zouden nu allemaal miljonair moeten zijn. Maar waar is de ontwikkeling van Suriname? Ik zie het niet.
'

– Tot zaterdag, wanneer de campagne wordt afgesloten, voert de politiek nog campagne –

De meer op zijn persoon gerichte campagne is een groot verschil met vijf jaar geleden. Toen maakten politieke veteranen, zoals president Ronald Venetiaan, nog de dienst uit in de traditionele partijen van V7 die Suriname decennialang hebben geregeerd.

Santokhi, die is opgeleid aan de Nederlandse Politieacademie en die ooit Bouterses zoon Dino liet arresteren wegens drugs-en wapenhandel, buit het imago van onverschrokken wetshandhaver en krachtdadig leider slim uit.

'Jullie hoeven niet bang te zijn voor deze sheriff', houdt hij zijn aanhangers in Paramaribo voor.

'Maar mensen die terroristen het land willen binnenhalen, die moeten wél bang zijn', zegt hij, doelend op Dino Bouterse (de zoon van) die enkele jaren geleden in de VS is veroordeeld wegens drugshandel en terrorisme.

Op de Javaweg: 'Mensen die stelen van het volk, die vriendjes bevoordelen met staatsgeld, moeten bang zijn voor de sheriff.

– Santokhi studeerde af aan de Nederlandse Politie Academie en werd later minister van Justitie –

Huis na huis, hamert hij op hetzelfde. Werk hard, gedraag je en doe je best op school. Gezinnen met studerende kinderen, moeten gratis wifi krijgen. Opa en oma Pawiro, die op de veranda van hun huis naar hem luisteren, knikken instemmend. Zij: 'Ik ga op je stemmen'. Hij: 'Dat kan ik niet zeggen, toch? Dat is toch geheim?'

Santokhi en zijn aanhangers hopen dat de kiezers de vele voorbeelden van corruptie en vriendjespolitiek zat zijn. Zoals de minister van Onderwijs die onlangs plotseling zijn broertje benoemde tot directeur van een overheidsbedrijf.

"Als we zo doorgaan, wordt Suriname net als Afrika"

'Dit land wordt net Afrika als Bouterse wéér vijf jaar krijgt', moppert ondernemer Pets Gajadien die de karavaan van Santokhi instemmend gadeslaat. 'Met een paar rijke families en de rest heeft niks.'

Santokhi: 'Onze kansen zijn nu omgeslagen. De mensen voelen het in hun portemonnee hoe erg het is. We gaan winnen met een meerderheid.' Maar lasser Kartodikromo heeft hij niet voor zich gewonnen;

'Ik ga voor de NDP', zegt hij als Santokhi weg is. 'Ze doen meer voor Suriname. Die nieuwe bruggen over de Surinamerivier hebben we te danken aan de NDP. Niet aan de oppositie.'

– De bijnaam 'Sheriff' gebruikt Santokhi om zich te profileren als man van orde en recht –


— UW MENING —

Moet Santokhi gaan samenwerken met Bouterse voor een beter Suriname?


Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Wat vindt u van dit artikel?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!