Suriname Nieuws - artikel

KLM op Zanderij

45 jaar onafhankelijk : Nederland opent luchtbrug met Suriname


PARAMARIBO , 13 juni 2020 – Suriname heeft gisteren officieel hulp gevraagd aan Nederland om de corona- en economische crisis het hoofd te kunnen bieden.

De afgelopen tien jaar heeft Suriname - bij monde van de regering - onafgebroken afgegeven op Nederland, gescholden, gedreigd en beweerd dat ze alles zelf zouden oplossen.

Leningen en steun uit Cuba, China, Kroatië en Equatorial Nieuw Guinea zouden een definitieve breuk moeten zijn met "de oude politiek" en "de witte mannen" zouden hier nooit meer welkom zijn.

"Tien jaar lang heeft Suriname op Nederland lopen schelden"

De Nederlandse ambassadeur werd geschoffeerd toen Bouterse hem voor het oog van de camera een stoel weigerde, er werd gedreigd met militair geweld als Nederland niet zou stoppen met kritiek over het wanbeleid en bijna elke week kwam er vanuit het NII een publicatie dat Nederland met ongekende (economische) aanvallen Suriname probeerde terug te krijgen in de boezem van het Koninkrijk (vanwege onze - naar eigen zeggen - ongekende rijkdommen).

Inmiddels zijn de rollen omgedraaid;

Suriname heeft van drie internationale ratingbureaus een C-status (junk) gekregen voor haar monetaire beleid, de schuldenlast loopt in de miljarden (waarvan de rente vanaf juli 2020 afbetaald moet gaan worden), hoogwaardigheidsbekleders vallen één voor één om, belanden in de gevangenis of lopen over naar andere partijen.

"Suriname gaf aan 'de witte man aan de Noordzee' te haten"

Tot overmaat van ramp wordt Suriname nu - als ongeveer het laatste land ter wereld - geteisterd door de coronacrisis. Waar Sardjoe enkele weken gelegen nog vol haat schreeuwde dat "alle blanken moesten oprotten" en "Suriname er economisch en medisch perfect voor stond" begint de paniek toe te slaan.

Vanuit Nederland komt nu dan toch hulp;

Ziekenhuizen geven gratis apparatuur, de KLM verzorgt op vrijwillige basis het transport en Nederlanders van zowel Surinaamse als "Nederlandse" afkomst werken hard om geld en goederen in te zamelen.

Nederland opent een luchtbrug

Zoals het er nu uit ziet, wordt er een heuze luchtbrug opgestart met voorlopig elke week een vliegtuig vol hulp uit Nederland.

45 jaar na dato moet Nederland - ondanks alle weerzin en afgunst vanuit Suriname - toch weer inspringen om ons het hoofd boven water te laten houden.

De meeste Nederlanders houden zich nooit bezig met Suriname - weten vaak niet eens waar het ligt - of horen alleen het gescheld, de agressie en het racisme dat vanuit Suriname de Noordzee bereikt.

"In Nederland zijn de meningen over hulp verdeeld"

In de Nederlandse media verschijnen de laatste jaren vooral mensen van Surinaamse (of Afrikaanse) afkomst zoals Akwasie (een dichter), Willie Wartaal (een zanger), Afriyie (een activist) of Simons (een politicus). Zij melden in elke talkshow hoe racistisch Nederland is en hoe zij elke dag worden gediscrimineerd, tegengewerkt en uitgespuugd.

Enkele van hun (Akwasie en Afriyie) roepen zelfs op tot geweld tegen de autochtone (blanke) Nederlanders.

Onder andere international Memphis Depay en veel andere "Bekende Nederlanders" (BN'ers) van Surinaamse afkomst vertellen met regelmaat dat zij "dagelijks meer dan 10x door de politie worden aangehouden - enkel vanwege hun huidskleur" en dat zij "nooit een kans hebben gehad zich te ontwikkelen".

Voortdurend zouden deze mensen van Surinaamse (of Afrikaanse) afkomst nog de heftige pijn van hun voorouders voelen (als tot slaaf gemaakten) en geven bij elk incident af op de "witte maatschappij" die in hun ogen "blanke suprematie" zou verheerlijken;

Iets wat bij veel autochtone Nederlanders - na aanvankelijk begrip - inmiddels vooral irritatie en onbegrip oplevert.


Op het bekende Nederlandse forum NUJIJ.nl zijn de meningen over de nieuwe hulp en luchtbrug voor Suriname dan ook verdeeld;

"Ik gun het Suriname van harte. Maar probeer ook het weggesluisd vermogen van Bouterse te pakken of er beslag op te leggen."

Palas

"Suriname is rijk aan grondstoffen heb ik gehoord. En er zijn plantages. Kan men daar niet mee geld verdienen? Dan kunnen we naast hulp ook zaken met hen doen opdat ze zelfvoorzienend kunnen zijn. Dat lijkt mij prettiger en vrijer voor het land dan de hand ophouden."

MHH

"Zijn ze op de hoogte dat wij een land van racisten en voormalig kolonialisten zijn. Misschien even goed om ze daarover te informeren. Kan mij voorstellen dat ze dan zich nog wel twee keer achter de krabben voor ze weer om hulp vragen."

NH78

"We moeten ze niet helpen. Als je ze nu welvaart gunt, klagen ze je hier later voor aan."

J_vdW

"Ik zou zeggen stuur Bouta eerst en dan hulp geven. Twee vliegen in een klap. De klaploper eindelijk achter de tralies, hij heeft er voor gezorgd, dat Suriname op zijn gat ligt. Kijken waar het geld is gebleven wat hij jaren heeft gestolen. Daarmee kan Suriname een goede start maken. Hij is nog steeds hoofd van het land en dat moet echt verdwijnen."

Koolmees

"Willen ze dat bloedgeld van ons verdomde racisten wel dan? Misschien heeft Bouterse nog wat op rekening staan?"

Dennis_Alberti

"Nu moeten wij als Nederland weer hulp verlenen nadat Bouterse zijn zakken heeft gevuld en Suriname naar de afgrond heeft gebracht. Trouwens wij zijn toch allemaal die blanke racisten, maar voor geld zijn we wel goed?"

C_P_ceecaa

"Nu is Nederland weer goed. Nog niet zo lang geleden was Nederland een racistisch land. Dat zich nog steeds met de oude kolonie wilde bemoeien. En nu dit? Ik dacht het niet. Ik ben al die verwijten en beledigingen meer dan zat."

Hans09

"Hoop alleen niet dat Suriname nu denkt dat wij wel van alles kunnen / willen opsturen. We worden vaak met de nek aangekeken in Suriname. Maar als er hulp nodig is dan ineens doen ze poeslief. Ziekenhuisspullen wat we kunnen missen, prima maar we moeten geen Stichting Nederland worden."

SJORS_Verhoeven

"Opmerkelijk gezien het feit dat de NDP al jaren openlijk hele lelijke dingen over Nederland zegt en ze de onderdrukkingskaart blijven trekken na al die jaren onafhankelijkheid. Nu ze toch Nederland om hulp vragen, zegt dat wel iets over de populistische machthebbers in Suriname - met Bouterse voorop. Gaat het goed, dan zijn wij Nederlanders 'misdadigers', en gaat het slecht dan zijn we opeens moreel verplicht ze te helpen. Ik hoop dat de doorsnee bevolking dit nu eindelijk eens gaat beseffen en dat wij 0,0 kwaad in de zin hebben en graag schouder aan schouder zouden willen staan, samen met hen. Voortdurend de rascisme en onderdrukkingskaart blijven trekken gaat in ieder geval nooit iets opleveren."

Rob_P

"Kunnen ze niet eerst het vermogen van Bouterse daarvoor gebruiken. Als ze dan nog tekort komen kunnen we altijd nog helpen."

Kokomo

"Het is een bodemloze put! Het kost ons handen vol geld en verder moeten we onze mond houden. Het is een groot corrupt zooitje maar daar mogen we ons dan weer niet mee bemoeien. Wat mij betreft morgen nog de banden losmaken. Dan mogen ze fijn op eigen benen staan."

Slein_B

"Niet helpen! In de jaren 90 genoeg gehoord van Surinaamse studenten over de corruptie in de Surinaamse maatschappij. Na verrijking van hun eigen machthebbers zijn ze nu economisch geketend aan China, die de bodemschatten daar in hoog tempo inpikt."

Ed_Edd

"Natuurlijk gaan we helpen. We doen onze stinkende best anderen te helpen. We zijn immers niet op deze wereld gezet om alleen naar ons zelf te kijken. Wij, zijn Nederlanders!"

teetje1967


— UW MENING —

Wat vindt u er van dat Nederland na 45 jaar een luchtbrug opent om ons te helpen?


Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Wat vindt u van dit artikel?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!