Suriname Nieuws - artikel

Foto : Diemense Bode

PARAMARIBO / DIEMEN (NL), 20 september 2020 — Zondag zat ze op Schiphol, maandag vertrok ze met onbekende bestemming en dinsdag arriveerde ze weer terug te Diemen. De vraag in Nederland rijst dan ook : moest de Surinaamse first lady eigenlijk niet eerst in quarantaine?

De gemeente Diemen heeft zichzelf flink in de voet geschoten met het bliksembezoek van Mellisa Santokhi, de first lady van Suriname.

Veel Diemenaren - vertegenwoordigd door Ouderenpartij Diemen - willen opheldering over de reden van het bezoek en of er wel voldoende rekening is gehouden met de quarantaineregels.

De delinquent van Diemen

Waar Mellisa aanvankelijk vol gejuich en lofzang werd onthaald, slaat de sfeer nog geen 24 uur later in Nederland sterk om.

De Ouderenpartij Diemen eist duidelijkheid over de vraag of de presidentsvrouw zich heeft gehouden aan de voorschriften die verordonneren dat reizigers uit Suriname na aankomst in Nederland minimaal tien dagen in volledige quarantaine gaan.

Mevrouw Santokhi kwam zondag aan op Schiphol – vertrok naar een onbekende bestemming – en maakte 48 uur later weer haar opwachting te Diemen; naar eigen zeggen voor een informeel werkbezoek.

De Ouderenpartij herinnert nu fijntjes aan de technische sessie die de raad enkele uren na het bezoek had met de directeur van de GGD (het Nederlandse BOG).

Deze hamerde nog eens op het belang van de (verplichte) quarantaine voor alle reizigers buiten de EU-zone.

Het lijkt alsof het bezoek in allerijl is georganiseerd en er andere belangen spelen, aldus de partij.
— Ouderenpartij Diemen
(politieke partij Nederland)

De conclusie van de partij blijkt na onderzoek inmiddels bevestigd te zijn, waardoor gesteld kan worden dat Mellisa (die zelf een juridische achtergrond heeft) direct bij haar eerste bezoek aan Nederland de geldende wetten met voeten heeft overtreden.

De "kwestie Santokhi" is inmiddels door de partij ook op de landelijke agenda van Nederland gezet; via haar moederpartij (de Ouderenpartij / 50-plus) worden binnenkort in de Tweede Kamer vragen hierover gesteld.

Het ogenschijnlijk illegale bezoek van de first lady wordt daarmee nog eens onder een vergrootglas gelegd en zal hopelijk voor meer helderheid zorgen wat betreft haar preciese beweegredenen.


Achteraf blijkt nu ook nog eens dat het de Nijkerkse lokale ondernemer Gerard van den Tweel - tevens honorair consul van Suriname - was die het overhaaste bezoek van Santokhi aan Diemen regelde.

Van den Tweel heeft bedrijven in Nederland en Suriname, is eigenaar van een supermarkt in Diemen-Zuid en probeert zijn belangen in zowel Suriname als Nederland uit te breiden.

Privéreizen zijn verboden

Tijdens het werkbezoek werden de coronaregels door mevrouw Santokhi laks en slechts gedeeltelijk in acht genomen.

Er was een één uur durende ontmoeting in de raadzaal. Hier waren burgemeester Erik Boog, Mellisa Santokhi en de andere gasten nog wel van elkaar gescheiden door middel van een spatscherm.

Op de website van de rijksoverheid staat te lezen dat Nederland de grenzen gesloten heeft voor mensen van buiten Europa die geen essentiële reis maken.

Er wordt een uitzondering gemaakt voor reizigers die een belangrijke afspraak hebben, die alleen in fysieke vorm kan plaatsvinden.

Daarvoor moet bij de Nederlandse ambassade in het land van herkomst een Note Verbale worden aangevraagd.
— voorwaarden Rijksoverheid
(Nederland)

De first lady van Suriname heeft geen Note Verbale overlegd, ook is niet bekend of zij met een diplomatiek paspoort naar Nederland is gekomen.

Tevens is het niet helder of het nu om een privé- of staatsreis ging, of dat zij puur haar eigen zakelijke belangen kwam behartigen.

Minimaal 500.000,- euro

Er zijn overigens uitzonderingen om dit soort niet-essentiële reizen via een noodprocedure toch legaal af te kunnen leggen.

In de Europese voorwaarden hierover staat dat het bezoek - via het land van herkomst (Suriname) - een investering van minimaal een half miljoen euro voor de Nederlandse economie zou moeten opleveren.

Of Mellisa en Suriname daartoe in staat zijn, is tijdens het bliksembezoek aan Diemen echter niet duidelijk geworden.

Bron : het Algemeen Dagblad / Diemen (NL)


— UW MENING —

Moet Mellisa "aftreden" als blijkt dat ze in overtreding was?


Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Wat vindt u van dit artikel?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!