Suriname Nieuws - artikel

Nederland en Suriname
– auteur : Patrick Meershoek –

Moet Suriname de verbroken relatie met Nederland herstellen?


PARAMARIBO / AMSTERDAM — Als het aan de gebruikers van deze app ligt, is het tijdperk van de NDP - na de komende verkiezingen - voorbij. De peiling van afgelopen zaterdag laat weinig aan de verbeelding over; de huidige regering moet volgens hun naar huis.

Is het - zonder NDP - tijd voor relatieherstel met Nederland?

De officiƫle banden tussen Nederland en Suriname liggen inmiddels al bijna tien jaar diep in de vrieskist. De Nederlandse regering verbrak de relatie in 2010 - toen Desi Bouterse voor de eerste keer onze (gekozen) president werd.

Daarmee kwam een abrupt einde aan een samenwerking die voorheen alle kenmerken had van een hechte vriendschap.

De maatregel was indertijd een krachtig signaal dat Nederland geen behoefte heeft aan een officiƫle relatie met een staatshoofd in het bezig van een zeer beroerd c.v.

"Wij kiezen onze eigen vrienden", sprak toenmalig burgemeester van Amsterdam - Eberhard van der Laan - over de (oud-) legerleider en couppleger.

Bouterse is in Suriname inmiddels schuldig bevonden aan meervoudige moord en internationaal veroordeeld voor grensoverschijdende drugshandel.

Desi Bouterse
– de huidige president van Suriname –

Er was - binnen de Nederlandse regering - steun voor het besluit, maar ook (internationale) kritiek. Van de aanhangers van Bouterse in Paramaribo zelf natuurlijk, maar ook van (Nederlandse) Surinamers die van mening waren dat de maatregel de verkeerde mensen trof;

Er leven een half miljoen mannen, vrouwen en kinderen in Suriname, en daarvan heet er slechts één Desi Bouterse.

" Bouterse maakt kans een derde termijn in te gaan "

Tien jaar later kan worden vastgesteld dat het ferme gebaar weinig effect heeft gehad.

Terwijl de Surinamers elke dag de klappen krijgen van een economische crisis en een torenhoge staatsschuld, spekt de president zijn buitenlandse bankrekeningen en maakt hij - bij de verkiezingen van komende week - kans zijn derde termijn in te gaan.

Is de Nederlandse regering wellicht te principieel geweest?

Op lager (gemeentelijk en provinciaal) niveau bleef de samenwerking met partners in Suriname de afgelopen jaren immers gewoon doorgaan.

Ook allerlei niet-overheids instellingen en -organisaties vlogen tot voor kort nog regelmatig naar Paramaribo om de instellingen en organisaties daar met raad, daad en vooral geld bij te staan.

Dat laatste is niet zo vreemd, want Nederland en Suriname zijn onverminderd met elkaar verknoopt. De vele honderduizenden Nederlandse Surinamers onderhouden dagelijks contact met de familie en vrienden overzee.

Zoals in Paramaribo tal van Nederlandse sporen zijn terug te vinden, telt Nederland op haar beurt weer allerlei Surinaamse plekken.

" De historische verbondenheid trekt zich niets aan van politiek "

Die historische verbondenheid trekt zich klaarblijkelijk weinig aan van politieke besluitvorming.

Andersom is het net zo: sinds de banden tussen Nederland en Suriname zijn verbroken, is de relatie met Suriname niet meer als echt agendapunt ter sprake gekomen in zowel het Surinaamse als Nederlandse parlement.

Mark Rutte
– de huidige minister-president van Nederland –

In de huidige, woelige economische en politieke tijd hebben beide landen genoeg problemen om zelf op te lossen. Maar misschien is het toch geen gek idee om de band tussen Suriname en Nederland eens te agenderen.

Dat kan best leiden tot een verlenging van de pauze in de vriendschap, maar hopelijk ook tot een stevige analyse van de huidige stand van zaken in de eeuwenoude band tussen Surinamers en Nederlanders.

— UW MENING —

Moet Suriname de relatie met Nederland verbeteren?


Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Wat vindt u van dit artikel?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!