Suriname Nieuws - artikel

Auteur : Ellen de Vries

Herman Deel - ruim 80 jaar oud - is vrijwel blind, anders had hij zeker meegelopen met de volksprotesten eerder dit jaar.

Hij verontschuldigt zich dat hij, opgegroeid in het binnenland van Suriname, niet foutloos Nederlands spreekt. Af en toe tolkt één van zijn kleindochters.

Herman is de vader van één van de in 1990 vermoorde lijfwachten van Ronnie Brunswijk : Stuart Deel en Johan Apai.

De oorlog om drugs

We keren terug in de tijd: het is maart 1990 - de Binnenlandse Oorlog is volop gaande.

Brunswijk is met een delegatie naar Paramaribo gekomen om met de regering te onderhandelen over vrede. Op de avond van 29 maart 1990 wordt Brunswijk uitgenodigd voor een gesprek met Bouterse.

Brunswijk begeeft zich met zijn gevolg en de lijfwachten Doetje en Stuart naar het kabinet van de bevelhebber, op dat moment in Hotelcasino Ambassador.

Moengo, Suriname
– voormalig bauxietdorp –

Niet het vredesproces blijkt het gespreksonderwerp, maar de duizend kilo cocaïne die Brunswijk had 'gevonden' in zijn woonplaats Moengo.

Meerdere getuigen gaven aan hoe de toenmalige luitenant Melvin Linscheer en Bouterse's kabinetschef Rupert Christopher de beide lijfwachten plotseling doodschoten, terwijl die de trap opliepen om zich desgevraagd naar de kamer van Bouterse te begeven.

"Bevel, uw opdracht is voltooid"

De beide lijfwachten waren ongewapend. Christopher zou – met bloedvlekken op zijn uniform – naderhand tegen Bouterse hebben gezegd: 'Bevel, de opdracht is uit­gevoerd.'. Meteen daarop werden Brunswijk en zijn mannen overmeesterd.

Christopher pleegde kort voor aanvang van het decemberstrafproces zelfmoord, Linscheer is - naast veel andere functies - thans de persoonlijke veiligheidsadviseur van president Santokhi.

Interessant is de verklaring van een specifieke ooggetuige die bovenstaand relaas bevestigt;

Ik zag dat Doetje (Johan Apai) struikelend van de trap naar beneden kwam.

Het was goed zichtbaar dat zijn kleding onder het bloed zat.

Ook zag ik met eigen ogen dat Linscheer achter hem aanliep en hem meerdere malen gericht in zijn rug schoot - met een pistool Browning 9 mm.

Doetje viel direct neer, Stuart (Stuart Deel) heb ik niet gezien, maar volgens mij was hij toen al dood, want ik hoorde dat zij met mitrailleurs schoten.

Stuart lag dood op de trap.

— Anonieme verklaring  ( getuigenbescherming Nederland )

Op grond van deze verklaring kreeg de ooggetuige, die vreesde voor zijn leven, later politiek-asiel en bescherming in Nederland.

Herman Deel kon het destijds niet opbrengen om zijn zoon te identificeren in het mortuarium. Naar de begrafenis ging hij niet.

Herman huilt, zijn zoon was zijn alles

Hij heeft wel foto's, maar kan die niet terugvinden sinds zijn gezichtsvermogen drastisch is verminderd. Hij huilt, zijn zoon was zijn rechterhand, zegt hij;

Zie hoe schamel mijn huis is. Als het regent, wordt de bank waarop we zitten nat.

Bouterse vroeg amnestie en Linscheer heeft dat toen samen met Sandew (Hira) in gang gezet, maar niemand praat erover dat hij (Linscheer) mijn zoon heeft vermoord.

— Herman Deel  ( vader van Stuart Deel )

De omstandigheden waaronder zijn zoon de dood vond werden nooit opgehelderd, beklaagt Herman zich.

Brieven en telefoontjes worden niet beantwoord - de politie heeft tot op de dag van vandaag niets met zijn aangifte gedaan.

Ronnie Brunswijk en manschappen
– niet de vermelde slachtoffers –

Voor wie de cocaïne in het verhaal uiteindelijk was bestemd is tot op heden ook nooit bekend geworden.

Het zou kunnen gaan om een afrekening binnen het criminele drugscircuit waarin zowel Brunswijk als Bouterse toen actief werden.

Bron : De Groene Amsterdammer (Nederlands opinieblad)


— UW MENING —

Was u op de hoogte van deze moorden?


Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Wat vindt u van dit artikel?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!