Suriname Nieuws - artikel

PARAMARIBO, 12 september 2020 — Dat Melvin Linscheer opeens de nieuwe machthebber van ons land zou zijn geworden is overdreven, maar menigeen keek deze week wel vreemd op toen hij op voordracht van president Chandrikapersad Santokhi onverwachts benoemd werd tot diens persoonlijke veiligheidsadviseur.

De beul van het binnenland

Veel Surinamers van de wat oudere generatie wezen direct op het vermeende criminele, gewelddadige en dubieuze verleden van Linscheer.

Zo zou hij ten tijde van de burgeroorlog direct betrokken zijn geweest bij het gevangen nemen, martelen en doden van zowel inheemsen als diverse burgers uit Paramaribo.

Tijdens deze periode stond Linscheer onder de plaatselijke bevolking dan ook bekend als "de beul van het binnenland".

Suriname - jaren '80
– gevangenen in het binnenland –

In een uitgebreid verslag over de moord op diverse Tucajana Amazones wordt de naam van Linscheer ook veelvuldig vermeld.

Tijdens één van de meest gruwelijke daden tegen de Surinaamse bevolking, werden enkele van hun na een verhoor opgewacht door onder andere officieer Linscheer.

Hun handen en voeten werden gebonden met touw en ketting, waarna ze achterop een pick-up zouden zijn geladen.

"Ze zijn door Linscheer en zijn kornuiten met kettingzagen levend in mootjes gezaagd", vertelde later onder andere de bekende Pater Toon - bijgestaan door veel andere getuigenverklaringen uit de directe omgeving van de slachtoffers.

De lijken werden nadien in grote zakken in een zijtak van de Nickerierivier gedumpt om alle sporen zo veel mogelijk te verwijderen.

Suriname - jaren '80 / '90
– slachtoffers worden afgevoerd –

Ook zou hij onder de dictatuur van voormalig president Bouterse veelvuldig zijn ingezet om met geweld opstanden te breken, mensen te laten "verdwijnen" en zijn er tevens aanwijzingen dat hij hoofdverantwoordelijk is geweest voor de liquidatie van toenmalig politie-inspecteur Gooding.

De bekende Surinaamse vredes- en mensenrechtenactivist Stanley Rensch zou later verklaard hebben dat hij signalen had ontvangen dat ook hij door Linscheer geliquideerd zou moeten worden, waarna zijn vrouw en kinderen eind jaren '80 naar Nederland vluchtten.

Er naar gevraagd door journalisten reageerde Linscheer toentertijd dat dit "de totale onzin van een gestoorde gek was" en daagde hij Rensch persoonlijk uit om het van "man tot man" op te lossen.

Stanley Rensch / Eddy Gooding - jaren '90
– op de foto links / rechts –

Tevens wordt hem de moord op twee lijfwachten (Doetje en Stuart) van Brunswijk in de schoenen geschoven - deze afrekening vond plaats tijdens een gepland vredesoverleg, begin jaren '90.

De strijdende partijen (te weten Bouterse en Brunswijk) zouden op die dag nader tot elkaar zijn gekomen, mits deze brutale moorden niet hadden plaatsgevonden.

Het neerschieten van de twee vertrouwenspersonen door Linscheer (en toenmalig kabinetschef Rupert Christopher) op de trap van Hotelcasino Ambassador zorgde er voor dat de oorlog veel langer duurde en nog meer slachtoffers eiste.

Martelen, moorden en maffia

Naast het martelen, vermoorden en laten verdwijnen van militairen, inheemsen en stadsbewoners wordt Linscheer ook verdacht van een grote rol in het criminele "Surikartel";

De georganiseerde drugsmaffia in de jaren '90 onder leiding van Bouterse, waarbinnen Linscheer met ijzeren hand een waar schrikbewind van corruptie, geweld en fysieke intimidatie zou hebben uitgevoerd.

Toen eind jaren '90 een groep ex-militairen het dictatoriale bewind van Bouterse wilde beëindigen, greep Linscheer in en liet in opdracht deze 27 (voormalig) NDP'ers opsluiten.

Opvallend is dat Linscheer (toen het hoofd van de Centrale Inlichtingendienst / CID) een dag later in het diepste geheim via Parijs naar Hongkong en China zou zijn vertrokken.

Dino Bouterse - jaren '00
– (rechts) voormalig hoofd CTU –

Commandant Linscheer werd in die tijd al snel een grote vertrouweling van Bouterse en zou naderhand de leiding in handen hebben gekregen van diverse terreurunits.

Hij zou ook direct betrokken zijn bij de vermeende drugshandel van voormalig president Desiré Delano Bouterse.

Meer recent zijn de verdenkingen van het fasciliteren van verschillende illegale skalians (goudpontons) in het binnenland en de vermeende collaboratie met Dino Bouterse.

Laatstgenoemde was op dat moment hoofd CTU (Counter Terrorism Unit) en tegelijkertijd verhandelde hij drugs en wapens met zogenaamde Hezbollah-terroristen (Amerikaanse undercover FBI / DEA agenten).

Veiligheidsadviseur en COVID-19

Tijdens de recente coronacrisis werd Linscheer er van verdacht dat hij samen met Peggy Bouterse de noodgelden eigen had gemaakt;

Patiënten die in thuisquarantaine moesten, waren verplicht om cash honderden SRD's per week te betalen aan zijn eigen beveiligingsbedrijf op straffe van afpersing en intimidatie.

Behalve in de rol van veiligheidsadviseur is voormalig officier Linscheer deze week - naast zijn reeds bestaande functies - ook nog benoemd tot voorzitter van de werkgroep Inventarisatie en Advies Ontplofbare en Gevaarlijke Stoffen (IAOGS).

Deze commissie moet onderzoek doen naar de voorkomens, de soort en opslag van gevaarlijke stoffen, chemicaliën en ontplofbare middelen in ons land.

Bron : Surinaamse / Nederlandse kranten en online archieven


— UW MENING —

Is het verstandig van Santokhi om Linscheer te benoemen?


Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Wat vindt u van dit artikel?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!