Suriname Nieuws - artikel

Beeld : interview CBCS television (online)

PARAMARIBO, 17 september 2020 — De laatste dagen is de vrouw van president Chandrikapersad Santokhi – Mellisa Seenacherry – volop in het nieuws.

Waar zij aanvankelijk met gejuich en "opluchting" (ten opzichte van de vorige first lady) werd ontvangen, laat de overweldigende media-attentie nu bij menig Surinamer de wenkbrauwen flink fronzen en rijst vanzelf de vraag; wie is Mellisa Seenacherry?

De status en positie van Mellisa zijn niet altijd even duidelijk

Veel is er – behalve het prille liefdesgeluk van onze president – niet bekend over Mellisa en dat is wellicht ook de reden van het groeiende onbegrip onder de bevolking.

Haar officiële status en persoonlijke achtergrond blijven voor velen vooralsnog in nevelen gehuld en door mysterie omgeven.

Sommigen vermelden haar naam als "Mellisa", maar andere officiële bronnen schrijven over "Melissa" - voor dit artikel wordt de eerste spellingswijze aangehouden.

Ook haar (dubbele) nationaliteit is bij veel mensen tot op heden onduidelijk;

"Surinaams" zullen de meeste onder ons zeggen – "Nee, Engels" is het volgens sommige anderen, of toch "Gewoon - Nederlands" zoals vaker wordt vermeld.

Wat wel vast staat, is dat Mellisa de tweede vrouw van president Santokhi is en dat hij eerder een huwelijk had waaruit twee kinderen zijn voortgekomen.

Aanvankelijk beloofde Santokhi nooit meer te zullen trouwen, maar binnen 24 uur na zijn benoeming tot president trad hij eind juli 2020 alsnog via een "geheim" huwelijk in het goed verborgen huwelijksbootje met zijn Mellisa.

Direct na het huwelijk zocht Mellisa de schijnwerpers op

Vrijwel direct na de bruiloft begon Mellisa meer op de voorgrond te treden en rezen er vragen over wie zij nu eigenlijk was en welke rol zij binnen de regering bekleedde.

Behalve de titel van "first lady" (een automatische benoeming te danken aan haar huwelijk) kreeg zij in hoog tempo belangrijke posities binnen verschillende private- en overheidsinstanties toegewezen.

Volgens president Santokhi omdat zij zeer hoog opgeleid was, maar volgens criticasters doordat zij enkel "de vrouw van" is.

Haar positie binnen onder andere de RvC van Staatsolie zou zelfs onrechtmatig zijn, vanwege het feit dat zij niet over de vereiste papieren en ervaring zou beschikken.

Naast verschillende posities – binnen zowel onze regering als daarbuiten – is Mellisa ook ondernemer, waarbij ze de communicatiekanalen van de overheid gebruikt (of "misbruikt" volgens sommigen) om haar eigen producten te promoten.

Zo was er onlangs veel aandacht voor een zogeheten Online Academy waaraan Surinamers voor ruim 100 euro per jaar mochten deelnemen.

De reclamefoto's en -video's hiervoor werden geschoten in het paleis van de president en de marketing verliep via het CDS, het oude "Nationaal Informatie Instituut" (NII).

Persoonlijk belang promoot ze met regeringsmiddelen

Eerder deze week bleek dat Mellisa niet meer in Suriname aanwezig was – om haar man te ondersteunen bij zijn dagelijkse taken – maar er een geheel eigen agenda op na had geslagen.

Zij was hals over kop en onaangekondigd voor een "privébezoek" van twee weken naar Nederland afgereisd.

Helemaal privé bleek het niet te zijn, omdat ze ook contactmomenten gepland had met diverse hoogwaardigheidsbekleders in onder andere Diemen (Noord-Holland) en zelf aangaf dat het aanvankelijk ging om een werkbezoek.

Mellisa meldde gekozen te hebben voor een bezoek aan Diemen, omdat dit dorp over één van de grootste en invloedrijkste Surinaamse diaspora zou beschikken.

De officiele telling uit 2020 geeft echter aan dat er "slechts" ongeveer 450 huishoudens met een Surinaamse afkomst in de plaats geregistreerd staan.

Veel van de genodigde gasten bleken helemaal niet uit Diemen zelf te komen en de plaatselijke gemeenteraad wist niet wie Mellisa was, of wat zij ter plekke kwam doen.

Ook de toegezegde afspraken en beloften bleken achteraf niet wettelijk onderbouwd en zouden zelfs buiten het (juridisch) kader van zowel Mellisa als de gemeente Diemen vallen.

Volgens het protocol zou de persdienst van de regering, de Communicatiedienst Suriname (CDS – het voormalige NII), van dit (privé-)bezoek melding moeten maken.

Het CDS meldde echter nergens van op de hoogte te zijn en niet te weten waar Mellisa zich bevindt of wat zij momenteel aan het doen is.

Ook CDS-coördinator Alven Roosveld gaf desgevraagd bij herhaling aan niet geïnformeerd te zijn aangaande het overhaaste vertrek van de first lady naar Nederland en niet te weten wie er voor de kosten opdraait.

Met een privéjet zou ze naar London zijn gevlogen

Zoals eerder gemeld beschikt Mellisa wellicht niet over de Nederlands / Surinaamse nationaliteit, maar over de Engelse. Na een bliksembezoek aan Nederland zou ze dan ook met haar tweede paspoort en een privéjet direct naar Engeland zijn vertrokken.

Ze zou diverse financiële- en vertrouwelijke stukken bij zich hebben – afkomstig van Staatsolie waar zij sinds kort een toppositie bekleed – die voor het einde van deze maand overhandigd moesten worden aan British Petroleum.

Laatstgenoemde is een aardoliebedrijf met een hoofdkantoor in Londen en behoort tot de "Supermajor" maatschappijen; de zes grootste staatsonafhankelijke oliemaatschappijen ter wereld.

De vermeende overdracht van de papieren zou te maken hebben met de schuldpositie van ons land en het feit dat de regering voornemens is om binnenkort een nieuwe obligatie (een verhandelbare schuldbekentenis) van 400.000.000 USD uit te vaardigen.

British Petroleum zou in ruil voor participatie in de schuld een groot deel van de toekomstige olie-inkomsten kunnen ontvangen, wat op korte termijn een faillissement ("default rating") van Suriname zou moeten voorkomen.

British Petroleum kan zo een groot deel van onze olie-inkomsten opeisen

Mellisa wilde niet verder uitwijden over het preciese doel van haar vervolgreis, president Santokhi was onbereikbaar voor commentaar en de CDS (Communicatiedienst Suriname) gaf aan nergens van op de hoogte te zijn.

Ook Staatsolie reageerde niet op verzoeken tot enige toelichting of verdere informatie over de rol van Mellisa binnen de eventueel op handen zijnde overeenkomst met BP.

Vanwege de vele nevelen waarin zowel de persoon van Mellisa als haar optredens de laatste weken zijn gehuld, zwellen de geruchten rondom haar verschijning steeds sterker aan.

Binnen de maatschappij leeft het gevoel dat president Santokhi zich niet alleen laat gebruiken door vicepresident Ronnie Brunswijk, maar dat ook zijn wederhelft dankbaar gebruik weet te maken van haar nieuw verworven posities.

Bron : Suriname Herald / Waterkant.net / De Ware Tijd (online)


— UW MENING —

Maakt Mellisa misbruik van haar positie?


Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Wat vindt u van dit artikel?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!