Suriname Nieuws - artikel

PARAMARIBO, 1 augustus 2020 — Sinds het Amerikaanse Apache en Franse Total eind 2019 olievoorraaden hebben gevonden voor de Surinaamse kust, rekent men zich rijk in ons land.

Veel van de verwachtingen zijn echter gebaseerd op aannames en hoop, terwijl de beschikbare informatie hieromtrent op zijn minst onvolledig genoemd kan worden.

De meest positieve berekening geeft aan dat onze winst totaal verdampt

In twee artikelen wordt meer verteld over de achtergrond en eventueel te verwachten opbrengsten voor de staat Suriname - dit is deel 1.

De achtergrond

De zoektocht naar olie is voornamelijk het werk geweest van het Amerikaanse Apache - een middelgrote Amerikaanse oliemaatschappij die, vlak voordat de eerste oliebron werd gevonden, bijna failliet was gegaan door mismanagement, tegenvallende resultaten en speculaties op de beurs.

In principe hadden ze de hoop op Surinaamse olie opgegeven, totdat vlakbij hun zoekgebied - op de grens met Guyana - hoopvolle signalen van de concurrent werden opgepikt.

Suriname moet 400 miljoen lenen voor elk miljard aan olie-inkomsten

Door een financiële injectie van hun grootste concurrent - het Franse Total - is toen voorkomen dat Apache failliet ging en daarmee alle kans op Surinaamse olie was verkeken.

Vlak na deze - gedwongen - samenwerking werd de eerste olievondst voor de Surinaamse kust bevestigd en meldde toenmalig president Bouterse dat ons land vele miljarden ging verdienen aan het "zwarte goud"...

...maar kloppen deze aannames wel?

Een aantal problemen die spelen bij het op waarde schatten van de olie, is juist het gebrek aan zicht op deze waarde.

Het is tot op heden totaal onbekend hoeveel winbare olie er aanwezig is (niet alle olie kan gerafineerd worden tot een bruikbaar product) en hoe lastig of eenvoudig het is om de olie naar boven te pompen (hoe hoger de kosten om de olie te winnen, des te lager de winst).

Als er al winst is, is deze net genoeg om alle schulden af te betalen

Wat verder een grote factor van belang is, is de sterk dalende koers op de internationale oliemarkt.

Deze prijsdaling is enkele jaren geleden al ingezet en het einde hiervan is nog niet in zicht, terwijl het zeker nog 5 tot 10 jaar kan duren voor de eerste "oliedollars" naar boven gepompt kunnen worden.

Tenslotte spelen er veel zaken die men in Suriname niet benoemt, of wil benoemen - maar die wel van groot belang zijn.

Olie-installatie van Apache
– Atlantische Oceaan, rond 2019 –

Het belangrijkste is het absolute minderheidsaandeel in de eigen olieopbrengst, corruptie onder de (vorige) regering en een torenhoge schuldpositie op de korte en langere termijn.

Maar dit zijn zeker niet de enige factoren die de olie-opbrengst voor ons land zeer nadelig kunnen beïnvloeden.

Het financiële plaatje


  1. Tot op heden is onbekend wat de kwalitatieve waarde van de olie is; de samenstelling kan zeer verfijnd zijn - maar ook heel ruw (wat de prijs en dus de winst beïnvloedt).
  2. Het is niet duidelijk in hoeverre de aanwezige olie winbaar is en wat de kosten hiervan zijn - hoe lastiger de olie valt op te pompen, des te hoger de kosten om het te winnen en dus des te lager de te reële opbrengst.
  3. De waarde van olie daalt jaar op jaar - onduidelijk is wanneer de eerste olie winbaar wordt en wat de prijs tegen die tijd (over 5 tot 10 jaar) zal bedragen.
  4. Maar liefst 40% van de mogelijke winst gaat naar Amerika / Apache.
  5. Nog eens 40% van alle opbrensten gaat naar Frankrijk / Total (vanwege het gedwongen "huwelijk" tussen Apache en Total).
  6. Zoals gemeld heeft Suriname dus geen groot belang in de eventuele opbrengst van de olie - deze bedraagt namelijk slechts 20%.
  7. Een saillant detail daarbij is dat - tot op heden - Suriname niet tot nauwelijks recht heeft op de eventueel te verwachten winst; ons land moet zich namelijk eerst nog inkopen bij het conglomeraat van Apache / Total om effectief te mogen participeren.
  8. Berekend is dat Suriname 400 miljoen moet betalen voor elk miljard (gespeculeerde) oliewinst - dit is een groot probleem, aangezien ons land een "junk status" heeft en het bedrag van 400.000.000 USD niet kan lenen (binnen de internationale, monetaire wereld).
  9. Maar stel dat het lukt om de enorme leningen af te sluiten en Suriname inderdaad "mag mee doen" voor de afgesproken 20% - dan gaat van die 20% een kleine 50% naar Staatsolie (als aandeelhouder) en blijft er slechts een belang van bij benadering 50% over voor de staat Suriname zelf.
  10. In het meest gunstige geval verdient Suriname dus aan 1 USD olie ongeveer 10 cent (20% van 1 USD = 20 cent, waarvan ongeveer de helft (10 cent) naar de staat gaat).
  11. Bovenstaande berekening is overigens gebaseerd op onvolledige informatie - het kan namelijk zijn dat de resterende 10% niet op naam van de staat is gesteld, maar is 'verkaveld' op persoonlijke naam onder de vorige regering (waardoor de staat effectief niets overhoudt).
  12. In de meest positieve situatie verdienen we dus 10 cent per 1 USD aan gewonnen olie - dit is niet veel, maar de schrijnende economisch situatie maakt het nog erger (los van het feit dat we wellicht de 400 miljoen per miljard olie niet kunnen lenen en dus 0 cent verdienen).
  13. Er zijn namelijk zo veel schulden en leningen aangegaan onder de (vorige) regering, dat de (hoopvolle) opbrengst van 10 cent per gewonnen oliedollar volledig moet worden besteed aan het schuldenvrij maken van de staat.
  14. Als we dus al inkomsten weten te verkrijgen uit de olie, dan verdampt deze direct omdat het rechtstreeks naar de schuldeisers gaat.
  15. Om het scenario nog minder rooskleurig te maken; als Suriname op korte termijn (met of zonder oliedollars) niet in staat blijkt haar schulden te betalen, dan worden niet alleen de oliedollars verdampt, maar zullen ook de (in onderpand gegeven) roerende en onroerende zaken worden opgeëist door landen als Rusland en China (denk aan de internationale luchthaven, onze zeehaven, delen van het Amazonewoud, etc...).

In het meest positieve geval verdient Suriname dus 10 cent per oliedollar die volledig moet worden besteed aan de openstaande schulden - effectief is onze winst dan 0 cent.

In het meest negatieve geval verdient Suriname helemaal niets en worden tot overmaat van ramp onze belangrijkste bezittingen hierdoor direct eigendom van de buitenlandse schuldeisers.


Dit is deel 1 van een serie uit 2 over de olieopbrengst in Suriname. Morgen (zondag) volgt deel 2 waarin dieper op bovenstaande zaken zal worden ingegaan.

Bron : Staatsolie (SR) / Total (FR) / Apache (US) / NRC Handelsblad en de Volkskrant (NL)


— UW MENING —

Rekent u zich rijk, of bent u behoudender als het om de olie-inkomsten gaat?


Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Wat vindt u van dit artikel?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!