Suriname Nieuws - artikel

PARMARIBO, 18 september 2020 — De afgelopen week stonden alle kranten, sociale media en bekende regeringskanalen vol met berichten over het bezoek van minister Pompeo aan Suriname.

Het is het allereerste bezoek van een Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken aan ons land en het tweede bezoek van een Amerikaanse minister in het algemeen.

Voor Suriname is het een hoogtepunt, voor Amerika niet

Alhoewel het bezoek aan ons land werd gebracht als een absoluut hoogtepunt en politieke mijlpaal voor het beleid van president Santokhi, klinken er - vooral in Amerika zelf - andere geluiden over de werkelijke reden van het in allerhaast ingeplande bliksembezoek.

Onderstaand artikel - geschreven vanuit het Amerikaans oogpunt en belang - is daar een voorbeeld van en plaatst het bezoek in een ander perspectief.

Het Amerikaans belang

Terwijl de 15-koppige Caricom bondgenoten onderling erg verdeeld zijn over "de kwestie" Venezuela, bezoekt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken - Mike Pompeo - twee van de kleinere lidstaten om met harde eisen de druk van de regering Trump verder op te voeren.

Amerika is de president van Venezuela - Nicolás Maduro - liever vandaag dan morgen kwijt en zoekt al jarenlang de steun van omliggende landen, waaronder in dit geval Guyana en Suriname.

Door de regeringen van beide landen steevast onder druk te zetten en te eisen dat zij afstand nemen van Maduro, hoopt het land dat de dagen van zijn presidentschap zijn geteld.

Het is niet enkel dat Venezuela vluchtelingen produceert, maar ze produceren ook serieuze veiligheidsproblemen voor ons land.

Venezuela vangt terroristen op, reguleert diverse narcoticabrigades en faciliteert de internationale drugshandel.

Door onze bezoeken aan onder andere Guyana en Suriname proberen wij de druk op Venezuela verder op te voeren, dat is één van de belangrijkste redenen waarom wij intensief samenwerken met de Caricom.

Naast Suriname en Colombia begint ook Venezuela zich steeds meer te ontwikkelen tot een paradijs voor de drugshandel - dat willen wij koste wat het kost zien te voorkomen.

— James Penn II
(Buitenlandse Zaken, Amerika)

Pompeo, die eind deze week vier Zuid-Amerikaanse landen bezoekt, arriveert donderdag voor een bliksembezoek van nog geen twee uur in Suriname.

Gedurende een half uur zal hij een snel onderhoud hebben met de nieuwgekozen Surinaamse president van het kleine Zuid-Amerikaanse land, Chan Santokhi.

Na het korte bezoek vliegt hij direct door naar buurland Guyana, waar hij zal praten met diverse regeringsvertegenwoordigers, hooggeplaatste ambtenaren, vertegenwoordigers van de olie-industrie en de secretaris generaal van de Caricom - Irwin LaRocque.

Druk op Maduro

Ook daar zal het gaan over het opvoeren van de druk op Venezuela in ruil voor ondersteuning van de Guyanese olie-industrie, het herstellen van de democratie en het begeleiden van de nieuwe Guyanese regering.

"Wij willen niet hun olie hebben", meldt dezelfde official van het ministerie van Buitenlandse Zaken, "maar Amerika wil wel invloed behouden in de regio en voorkomen dat het een te grote speler wordt. Wie zijn hun oliemaatschappijen, wat willen zij, wat zijn de plannen voor de toekomst?".

Suriname is niet van belang, hun economische poort wel

Gelegen aan de Atlantische Oceaan vormen Suriname en Guyana (samen met het meer ontwikkelde Frans-Guyana) het zogenaamde Guyanaschild.

"De drie landen zelf zijn voor ons minder belangrijk", aldus de official, "maar zij vertegenwoordigen een belangrijke economische toegang tot Engeland, Frankrijk, Nederland, India en China".

"Deze toegang - zeker die naar China - willen wij graag kunnen controleren en kunnen beïnvloeden als het nodig is".

Grens met Brazilië

Pompeo meldde tenslotte zelf dat - naast het onderdrukken van het regime in Venezuela en het veiligstellen van de economische belangen - ook de grens tussen Guyana, Venezuela, Suriname en Brazilië van groot belang is.

Daarom bezoekt hij later ook nog Boa Vista (Brazilië) en Bogota (Colombia) - om te kunnen eisen dat de grenscontouren van Brazilië in het voordeel van Amerika blijft bestaan.

Stelt het u zich voor dat de grens tussen Guyana en Venezuela opnieuw zou worden vastgelegd, omdat Venezuela de eventuele oliereserves aan de kant van Guyana zou opeisen.

Weet u wat dit zou betekenen voor het hele Zuid-Amerikaanse continent en de positie van Amerika?

Bijna elk land in Zuid-Amerika deelt een stuk met de grens van Brazilië.

Als de grens met Suriname / Guyana / Venezuela en Brazilië wordt aangepast, heropent dit de weg naar vele schadeclaims en het verlies van de Amerikaanse invloed op kleine landen.

Er staat te veel op het geopolitieke spel om Suriname over te slaan en niet te bezoeken, het huidige precaire evenwicht moet hoe dan ook bewaard blijven tussen alle landen die de grens aftekenen van Brazilië.

— Ivelaw Griffith
(veiligheidsdeskundige, Guyana)

Amerika is niet direct geïnteresseerd in Suriname, het is hun te doen om de situatie in Venezuela en olie-industrie in Guyana - dat is nadrukkelijk zo vermeld door de regering Trump.

Uiteindelijk draait voor Amerika alles om Venezuela, olie en het behouden van macht - het bezoek aan kleine landen als Suriname is letterlijk een bittere noodzaak.

Bron : Florida Herhald, Guyana Times (online)


— UW MENING —

Heeft Amerika het beste met ons voor?


Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Wat vindt u van dit artikel?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!