Suriname Nieuws - artikel

PARAMARIBO, 28 september 2020 — Investeerders, diaspora en monetaire instellingen met financiële interesse in Suriname doen er goed aan de website van ons Ministerie van Financiën niet te bezoeken.


Op zoek naar de juiste schrijfwijze voor de naam van de huidige minister van Financiën (Armand Achaibersing) werd de officiele site bekeken op http://finance.gov.sr/

Ministerie van Financiën
– niet veilig, geen afbeeldingen –

Het eerste dat opviel was de belangrijke melding van de browser dat de site niet veilig was en men geen (financiële... hoe ironisch) gegevens moest achterlaten, omdat deze onschept zouden kunnen worden door kwaadwillenden.

Verder was duidelijk dat veel afbeeldingen "kapot" waren en dus niet getoond werden (het icoon van een "gebroken" plaatje).

Ministerie van Financiën
– oud en fout nieuws –

Wie - ondanks de waarschuwingen - toch verder bladert, komt vanzelf bij het nieuws terecht. Het meest recente bericht stamt uit begin 2019 en gaat over de nog in te dienen begroting.

Ook wordt "trots" melding gedaan van het feit dat de internationale monetaire organisatie Fitch ons land stabiel met een B- status heeft gewaardeerd (inmiddels is deze al meerdere keren bijgesteld naar C- (junkstatus) en balanceren we op het randje van D / default - failliet).

Ministerie van Financiën
– minister Hoefdraad –

Helaas stopt het niet bij deze fouten, want de minister schijnt volgens de website geen Armand Achaibersing, maar nog steeds Gillmore Hoefdraad te heten.

En ook hier wordt gesproken over de nieuwste begroting uit 2019 met weer een aantal afbeeldingen die niet geladen kunnen worden.

Ministerie van Financiën
– zoek en gij zult crashen –

De echte doorzetters gaan natuurlijk toch op zoek naar de juiste spelling en gebruiken de zoekfunctie van deze website.

Dat loopt wederom niet goed af, want de site toont een foutmelding en geeft daarmee een belangrijk deel bloot van de webserver (computer) waarop deze draait.


Dit laatste is technisch interessant en maakt het een stuk makkelijker de site te "hacken" of hier anderszins misbruik van te maken; het geeft namelijk de ingang vrij naar de "achterdeur" van de website zelf.

Dat de nieuwsupdates uit begin 2019 stammen, valt overigens zelfs nog "recentelijk" te noemen.

Door de crash wordt namelijk duidelijk dat het niet-beveiligde gedeelte van de website sinds 2010 niet meer is bijgewerkt (wat in de praktijk een groot veiligheidsrisico is).

Ministerie van Financiën
– de nieuwe minister bestaat niet –

Als er dan eindelijk een hoopvol bericht wordt gevonden over "de nieuwe minister", moet de zoveelste teleurstelling verwerkt worden;

De minister blijkt volgens de site niet te bestaan en dus wordt ook daar een foutmelding getoond.


Binnen Suriname is het gebruik van websites wellicht nog niet zo belangrijk en vinden de meeste bekendmakingen (van de overheid) plaats via de vele Facebookpagina's.

Elders in de wereld - en zeker binnen de financiële instellingen - is het gebruik van online communicatie de afgelopen 25 jaar echter wel van groot belang geworden.

Afhakende investeerders

Instanties als de IDB (International Development Bank), het IMF (International Monetary Fund) of zelfs "gewoon" de diaspora komen bedrogen uit, op het moment dat zij aanvullende informatie via de website van Financiën zoeken.

De onveilige site, verkeerde informatie en een gebrek aan betrouwbare online communicatie zorgen voor een zeer negatief beeld van ons financiële beleid.

Hierdoor kunnen potentiële investeerders in een vroeg en verkennend stadium al afhaken, waardoor Suriname de kansen op een betere toekomst zelf verspeelt.

Bron : Wikipedia / online archieven


— UW MENING —

Moet onze overheid meer aandacht besteden aan haar websites?


Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Wat vindt u van dit artikel?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!