Suriname Nieuws - artikel

PARAMARIBO, 1 oktober 2020 – Gisteren evalueerde de regering haar eigen beleid en dat leverde een enigszins vreemd beeld op.

Los van het feit dat de regering Santokhi zich liet evalueren door diezelfde regering Santokhi en hierbij diverse deskundigen uit de regering Santhoki werden gehoord door de regering Santhoki zelf, viel vooral de stoel van vice-president Ronnie Brunswijk op.

President Santokhi kreeg namelijke een "normale" stoel toegewezen, voorzien van traditioneel houtsnijwerk met enkel de tekst "koning" er op.

Vice-president Brunswijk mocht het echter doen met een veel uitgebreidere versie, waarop niet alleen een militair zelfportret stond afgebeeld, maar ook zijn bijnaam uit de beruchte en bloederige burgeroorlog : Bigi Bravo.

Op Brunswijk zijn stoel stond "Bigi Bravo : Koning"

De volledige beeltenis op zijn stoel luidde dan ook Militair Ronnie Brunswijk – Bigi Bravo : de Koning.

Wie de geschiedenis van deze stoelen kent, kan het gebeuren wellicht deels verklaren; de stoelen zijn namelijk ooit ontworpen toen Suriname nog niet onafhankelijk was.

Bigi Bravo : de Koning
– van links naar rechts leesbaarder gemaakt –

Om die reden hadden de stoelen dus de Nederlandse kroon (nog zichtbaar bovenop de stoelen), de tekst "koning" (of "koningin") en het embleem van de Nederlandse Leeuw.

Suriname had geen geld voor eigen stoelen en dus zijn de Nederlandse stoelen - ook na de onafhankelijkheid - nog steeds in gebruik bij officiele bezoeken en benoemingen.

Een aantal jaar terug is het embleem er wel uitgesneden en is er met goedkoper hout een bloem (faya lobi / paloeloe) voor in de plaats gezet, maar de tekst en de kroon zijn gebleven vanwege geldgebrek.

Santoki stond er verloren en beteuterd bij

Blijkbaar heeft iemand van het ontvangstcomité in Moengoe (de woonplaats van Brunswijk en de locatie waar de eigen evaluatie plaats vond) het nodig gevonden de stoel van de vice-president nog wat belangrijker te maken dan die van de president zelf.

Het gevolg hiervan is dat alle egards naar vice-president "Koning Bigi Bravo" gingen en de echte president er wat beteuterd (en volgens sommige protocol-deskundigen zelfs "voor gek" en "verloren") bijstond.

Bron : Waterkant.net / eigen onderzoek


— UW MENING —

Moet Santhoki accepteren dat Brunswijk telkens de show steelt?


Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Wat vindt u van dit artikel?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!