Suriname Nieuws - artikel

PARAMARIBO, 2 november — De Surinaamse samenleving ontplofte bijna toen buurland Guyana onlangs een nieuwe landkaart publiceerde.

Zowel Tigri (het grensgebied in het zuid-westen van Suriname) als (delen van) de Corantijn waren op die kaart aangemerkt als eigendom van Guyana.

In het artikel over "de grenzen van Suriname" (verderop in deze app) kunt u de gedetailleerde en volledige ontstaansgeschiedenis lezen over onze oost- west, zuid en noordgrens.

Veel Surinamers zagen de presentatie door Guyana als zeer provocerend en kwetsend en hier en daar werd zelfs opgeroepen tot een oorlog tegen het moederland van onder andere onze first-lady.

Er is geen officiële, digitale grenskaart van Suriname

Wat velen echter wellicht over het hoofd zien, is dat alle opeenvolgende regeringen van (onafhankelijk) Suriname het hebben verzuimd om de landsgrenzen officieel digitaal te laten registreren.

Het meest bekende voorbeeld hiervan stamt uit begin 2000 waarbij de regering Venetiaan grote kans maakte op delen van de zeegrens met Guyana.

Er werd toen echter een verkeerde kaart ingeleverd (te laat en tevens op papier, dus niet digitaal) waardoor het betwiste gebied daarna (deels) aan Guyana werd toegewezen.

De afwezigheid van een officeel geregistreerde digitale kaart van onze landsgrenzen wordt verder ook erg pijnlijk bij een kleine, digitale rondgang bij de meest bekende kaarten op internet.

Zelfs onze eigen Wikipedia toont de "foute" landkaart

Hieronder zullen enkele voorbeelden getoond worden van "hoe de wereld onze grenzen ziet", ingegeven door het gebrek aan de eerder genoemde officieel geregistreerde, digitale grenskaart van Suriname.

Het meest in het oog springend is toch wel de officiële Wikipedia-pagina (de grootste online encyclopedie ter wereld) over Suriname, gemaakt door... notabene Suriname zelf;

Officiële Wikipedia van Suriname
– Wikipedia Sranan –


Officiële Wikipedia van Suriname
– ingezoomd op Suriname –


Google Maps
– de meest gebruikte kaart ter wereld –


Encyclopedia Britannica
– de oudste en bekendste encyclopedie –


de Europese Unie
– de Franse versie (Strasbourg) –


Nederlands Ministerie
– kaart Buitenlandse Zaken (Den Haag) –


The United Nations
– de Verenigde Naties (New York) –

Het mag duidelijk zijn; als Suriname wil dat de "betwiste gebieden" ons toekomen, zal er begin gemaakt moeten worden met de samenstelling van een eerste officiële en digitale landkaart.

Tot die tijd zal de rest van de wereld het moeten doen met de enige digitale kaart van ons land die beschikbaar is... en die is er niet.

Bron : eigen onderzoek


— UW MENING —

Moet Suriname een digitale landkaart samenstellen?


Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Wat vindt u van dit artikel?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!