Suriname Nieuws - artikel

HILVERSUM / PARAMARIBO, 20 september – De Nederlandse televisiezender "Omroep ZWART" heeft gisteren het verplichte aantal van 50.000 betalende leden behaald.

De eerste drempel voor deze nieuwe zender is hiermee gehaald. De tweede - en laatste - drempel is de goedkeuring van een projectplan welke aangeeft waarom de zender belangrijk is voor de Nederlandse samenleving.

Omroep ZWART is een Nederlandse omroep die zich vooral richt op mensen met een donkere huidskleur - in de praktijk gaat het hierbij bijna altijd om Nederlanders met een Surinaams-Afrikaanse culturele achtergrond.

"Alle kleuren tesamen vormen wit, niet zwart..."

De naam "ZWART" komt volgens de oprichters van het feit dat alle kleuren bij elkaar "zwart" vormen en de zender dus ook voor blanke mensen geschikt is.

Critici geven aan dat het mengen van alle kleuren juist "wit" oplevert en dat "zwart" de afwezigheid van alle kleuren is (bij gebrek aan licht).

Nadat omroep ZWART deze fout heeft ontdekt, heeft men aangegeven dat het enkel gaat om de primaire huidskleuren (rood / groen / blauw) die het licht moeten absorberen, omdat ook reflecterende primaire kleuren weer een witte kleur opleveren.

De oprichter - Akwasi Owusu Ansah - is momenteel onderworpen aan een grootschalig onderzoek door het Nederlands Openbaar Ministerie in verband met mogelijke zware criminele activiteiten en verschillende grensoverschrijdende delicten.

Hij zou via Twitter opgeroepen hebben tot fysiek geweld, het laten verminken en doden van kinderen en huurmoord hebben gefasciliteerd op mensen die liever niet willen dat de fictieve figuur van Zwarte Piet in Nederland verboden wordt.

ZWART heeft recht op miljoenen aan Nederlands belastinggeld

Akwasi kan ondanks de lopende onderzoeken toch gaan rekenen op een budget van bijna 5 miljoen euro als zijn omroep ZWART daadwerkelijk wordt toegelaten tot de NPO (Nederlandse Publieke Omroep). Dat zeggen diverse oprichters van andere televisiezenders vandaag in het Algemeen Dagblad (een Nederlandse krant).

Nu Omroep Zwart inmiddels de benodigde 50.000 leden binnen heeft, moet Akwasi dus een goed plan gaan schrijven, waarmee hij aantoont dat zijn omroep daadwerkelijk een toegevoegde waarde heeft binnen het NPO-bestel. Onder meer het Commissariaat voor de Media zal daarover oordelen en mediaminister Arie Slob geeft dan groen of rood licht.

Akwasi kan minimaal 500.000 euro per jaar eisen als salaris

Als je een plan hebt, is het redelijk eenvoudig om aan de NPO-miljoenen te komen, stellen insiders binnen de Nederlandse televisiewereld.

Als omroepbestuurder kan Akwasi een flink deel van die vijf miljoen euro aan zichzelf toewijzen. Omroepbazen mogen dit jaar ruim 200.000 euro per jaar verdienen. Kritische volgers geven aan dat Akwasi de omroep vooral misbruikt om zichzelf verder te verrijken.

Als ik met zo'n plan bij welke bank in Nederland kom, zou ik keihard worden uitgelachen en wordt het plan meteen in de vuilnisbak gegooid.

Terwijl je zonder enig trackrecord met een plan en het benodigde aantal leden bij het publieke bestel wel al snel vele miljoenen krijgt.

Dat zal voor een aspirantenomroep als omroep ZWART zo'n vijf miljoen euro zijn.

— anonieme omroepdirecteur

Mochten Akwasi en mede-bestuurder Gianni Grot (bekend van de actiegroep tegen Zwarte Piet) allebei gaan voor de maximale beloning, dan zal een aanzienlijk percentage (ongeveer 15%) van het miljoenenbudget van Omroep ZWART dus naar de twee bestuurders gaan.

Het belangrijkste programma van de zender ZWART moet een dagelijks journaal worden uit en over Afrika, omdat Akwasi meent dat de meeste mensen in Nederland interesse hebben in dit continent (op dit moment heeft de nieuwszender NOS maar 5 reporters daar ter plekke).

"Wanneer Akwasi geen zender krijgt, is dat racisme"

Akwasi (zelf een directe afstammeling van een Ashanti-slavendrijver uit Ghana) heeft al aangegeven dat wanneer hij niet wordt toegelaten tot het omroepbestel en dus geen miljoenen aan subsidie ontvangt, dit een gevolg is van het structurele racisme waar hij dagelijks mee te maken heeft en dat hij zal blijven strijden tegen "de witte overmacht" in Nederland.

Het Commissariaat voor de Media heeft - evenals mediaminister Arie Slob - nog niet gereageerd op de beschuldigingen aan hun adres over de vermeende, dagelijkse discriminatie van Akwasi in Nederland.

Bron : nu.nl / ad.nl (Nederland)


— UW MENING —

Is (de zender van) Akwasi een aanwinst voor de Surinaamse Nederlanders?


Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Wat vindt u van dit artikel?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!