Suriname Nieuws - artikel

PARAMARIBO, 24 november 2020 – Vice-president Ronnie Brunswijk wordt niet alleen internationaal gezocht in verband met meerdere moord- en drugsdelicten, ook in Suriname zelf heeft hij nog straffen openstaan voor diverse bankovervallen en verschillende geweldsovertredingen.


Ondanks dit criminele verleden - en volgens sommigen zelfs "heden" - wordt hij door een groot deel van de bevolking nog steeds gezien als een moderne Robin Hood.

Een oprechte, eerlijke strijder en hardwerkende ondernemer die geld van de rijken pakt om het vervolgens barmhartig en zonder eigen belang onder de armste delen van de bevolking te verspreiden.

Het beeld van deze weldoener en gulle gever is al ontstaan in de jaren '80 van de vorige eeuw toen Brunswijk nog geen twintig jaar oud was en voortvluchtig voor de politie en het leger.

35 jaar geleden was Brunswijk nog de schrik van het land

Om zich in het dagelijks leven overeind te houden, plunderde hij diverse dorpen, pleegde bankovervallen en deinste niet terug om geweld in te zetten tijdens zijn illegale en criminele activiteiten.

In die periode voerde hij een waar schrikbewind van terreur en agressie, dat onder grote delen van de (binnenlandse) bevolking angst en uitzichtloosheid inboezemde.

Tot op de dag van vandaag staat hij bij veel Surinamers echter ook bekend als een self-made man die het voor elkaar heeft gekregen om via noeste arbeid zichzelf omhoog te werken tot een gerespecteerd en goed opgeleid politicus.

Hoe kan het dat er zulke verschillende beelden zijn van één en dezelfde persoon die beiden zijn gebaseerd op exact hetzelfde levensverhaal?

Hoe kan het verleden van Brunswijk twee scenario's kennen?

Het antwoord op deze vraag moet niet alleen in Suriname zelf, maar zeker ook in het buitenland - en dan in het bijzonder Nederland - gezocht worden;

Dat de eerste klap een daalder waard is, is op tal van terreinen waarneembaar. In de communicatiewetenschap heet dit framing.

Het gaat hierbij om sleutelwoorden of beelden die een hele reeks onjuiste, maar wel gewenste herinneringen oproepen.

Dat bij "framing" de relatie met de werkelijkheid vaak flinterdun is en dat de media bij dit proces een grote rol spelen, wordt duidelijk wie de geschiedenis van Ronnie Brunswijk bestudeerd.

In 1986 brak in Suriname de Binnenlandse Oorlog uit, die tot 1992 zou duren en waarin gewapende groepen onder leiding van Ronnie Brunswijk vochten tegen het leger van Desi Bouterse.

Juist in deze periode werd in Suriname weer een burgerlijk bestuur ingevoerd, iets wat door de verschillende in Nederland verblijvende verzetsorganisaties met groot wantrouwen werd gadegeslagen, aangezien Bouterse legerleider bleef.

Brunswijk had kort na de staatsgreep van 1980 als zeventienjarige dienst genomen in het leger en maakte deel uit van de lijfwachten rondom Bouterse.

Om onduidelijke redenen werd hij in 1984 uit het leger gegooid, waarna hij zich door middel van bankovervallen, vernielingen, onderdrukking en geweld in zijn onderhoud voorzag.

Vrijheidsstrijder Brunswijk - de "zwarte Robin Hood"

Op 1 mei 1986 verscheen in de Nederlandse Telegraaf een artikel van Arnold Burlage, onder de kop: "Robin Hood voert met succes acties tegen Bouterse".

Volgens de journalist gebruikte Brunswijk geen geweld en verdeelde hij de buit onder de armen.

Terwijl de Surinaamse pers over de motieven van Brunswijk en zijn mannen in het duister tastte, wist de Nederlandse krant precies wat hun doel was: het verdrijven van dictator Bouterse en herstel van de democratie.

Een deel van het in ballingschap verblijvende Surinaamse verzet omarmde de nieuwe 'volksheld' en schilderde de bankrover en gewelddadige crimineel af als een 'idealist'.

De "vrijheidsstrijder" werd zowel opgehemeld als gevreesd

Nederlandse journalisten doken gretig op dit nieuwe verhaal en vielen in katzwijm voor de charismatische boslandcreool en diens zelfbedachte, mythische 'junglecommando'.

Het was een Nederlandse journalist die de nieuwbakken en zelfbenoemde vrijheidsstrijder in contact bracht met de Surinaamse verzetsorganisaties.

De Nederlandse media waren aanvankelijk pro-Brunswijk en het duurde enige tijd voordat zij gingen uitzoeken hoe de lokale bevolking zelf eigenlijk over deze "zwarte Robin Hood" dacht.

Toen bleek volgens onder andere de Volkskrant dat hij werd gezien en gevreesd als "een misdadiger die wegens ernstige criminele activiteiten uit het leger was gezet en die zijn voormalige collega uit haat, afgunst en rancune bestrijdt".

"Brunswijk bleek een moorddadige misdadiger gedreven door haat"

Ook de controle over grote delen van het oerwoud (en dan met name Oost-Suriname waar Brunswijk oorspronkelijk vandaan kwam) speelde in de strijd met Bouterse een grote rol.

Wie de macht had over de jungle, had de macht over de illegale airstrips en daarmee de volledig toevoer en doorvoer van drugs uit Colombia naar Nederland.

Het frame van de vriendelijke, oprechte strijder bleef echter hardnekkig hangen, ook al werd snel duidelijk dat Brunswijk in die tijd een gewetenloze opportunist en geslepen crimineel was.

Vlak voor 45 jaar Srefidensi – terwijl Brunswijk inmiddels van een crimineel is opgeklommen tot de vice-president – kijken veel mensen nog steeds vol ontzag en nostalgie terug op onze zogenaamde Binnenlandse Oorlog.

In de beleving van velen was dit een duidelijke strijd tussen "de good guy (Brunswijk) tegen de bad guy (Bouterse)" en als dat achteraf toch niet zo blijkt te zijn, dan kunnen we deze geschiedenis altijd nog zo framen.

Bron : online research en archieven


— UW MENING —

Is Brunswijk een crimineel of Robin Hood?


Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Wat vindt u van dit artikel?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!