Suriname Nieuws - artikel

AMSTERDAM / PARAMARIBO, 3 december — Het pand van The Black Archives, een museum in Nederland dat enkel bedoeld is voor zwarte mensen, is beklad met een sticker.

Op het monumentale pand in Amsterdam is een sticker pand geplakt met de tekst "roetveegpiet is genocide". De sticker kan opgevat worden als een daad van protest door mensen die niet willen dat Zwarte Piet verboden wordt (in Nederland mogen alleen nog Witte Pieten optreden in het dagelijks leven).

"Het Surinaams museum richt zich enkel op zwarte mensen"

The Black Archives is een Surinaams museum in een kolossaal Amsterdams grachtenpand en besteed louter aandacht aan de geschiedenis van zwarte mensen (van Surinaams-Afrikaanse afkomst, dus Hindoestanen / Javanen worden niet toegelaten tot de archieven) binnen Nederland.

Ook biedt het een plaats aan kunstenaars om veilig te kunnen werken, mits zij zwart en "Afrikaans" zijn; veel zwarte kunstenaars in Nederland melden dat zij dagelijks bedreigd worden en voor hun is het monumentale pand in Amsterdam de enige veilige plek waar zij nog ongestoord hun kunst kunnen maken.

De racistische sticker
– The Black Archives –

Het pand is eigendom van Vereniging Ons Suriname en wordt betaald door subsidies en gemeenschapsgeld. Witte mensen zijn in de archieven (en als kunstenaar) niet welkom, behalve als zij via een DNA-test kunnen aantonen zwart bloed te hebben.

Mitchell Esajas is de oprichter - en directeur - van het museum en tevens bestuurslid van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet (een groep mensen van Afrikaanse afkomst die tegen Zwarte Piet zijn).

"Zwarte mensen in Nederland worden dagelijks bedreigd"

Hij heeft vandaag in de Tweede Kamer (Den Haag) aangegeven de sticker en bekladding van het pand als een terroristische daad te zien en een bewijs dat zwarte mensen in Nederland niet meer veilig over straat kunnen.

Volgens Jan Paternotte van D66 (een partij in Nederland) is dit tevens een bewijs dat zwarte mensen in Nederland dagelijks gediscrimineerd worden en dat er meer geld naar The Black Archives moet.

De groep kunstenaars heeft inmiddels - onder grote mediaaandacht - aangifte gedaan van zwarte mishandeling en bedreiging met de dood.

Bron : Het Parool (NL) en Trouw (NL)


— UW MENING —

Is het goed dat er in Nederland een museum is voor puur zwarte mensen?


Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Wat vindt u van dit artikel?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!