Suriname Nieuws - artikel

Kolonel Danielle Veira
– Directoraat Nationale Veiligheid –

Veira : "geweld tegen burgers was gerechtvaardigd vanwege staatsgevaarlijke activiteiten"


PARAMARIBO, 3 december — Eerder dit jaar is Rodney Cairo – de toenmalig nummer twee op de lijst van de politieke partij STREI! – aangevallen, gemolesteerd, opgesloten en in elkaar geslagen door gemaskerde en anonieme mannen van het Directoraat Nationale Veiligheid (D.N.V.).

De directeur van het D.N.V. (kolonel Danielle Veira) heeft tot op heden geweigerd uit te leggen waarom Rodney Cairo fysiek is mishandeld en waarom na deze aanval veel van zijn (persoonlijke) bezittingen onder toeziend oog van de politie zijn meegenomen.

Zij is inmiddels - na bijna zes maanden - verhoord, maar zonder gevolgen direct weer heen gezonden.

"De politie was getuige, maar greep niet in"

De politie was welliswaar aanwezig bij het fysieke geweldsdelict, maar greep niet in en bleef op de achtergrond toekijken terwijl de heer Cairo tot bloedens toe in elkaar werd geslagen.

Dit feit is naar boven gekomen doordat het slachtoffer beveiligingscamera's in zijn huis had en de opgenomen beelden nadien heeft gedeeld met verschillende journalistieke media.

Rodney Cairo
– de voormalig nummer twee bij STREI! –

Inmiddels heeft de politie bevestigd dat ze Cario bewust niet hebben beschermd en het geweld zelfs hebben toegestaan "omdat zij hiertoe opdracht hadden gekregen van hogerhand."

Tegelijkertijd komt er steeds meer aan het licht over het Directoraat Nationale Veiligheid zelf;

Naar nu blijkt is deze dienst op geen enkele manier officieel erkend binnen de republiek Suriname, is zij geen onderdeel van de Veiligheidsraad en haar mandaat (tot geweld en opsporing) zijn nergens grondwettelijk vastgelegd.

Ook kan niemand binnen de overheid of regering zeggen wat de preciese taakstelling is en waarom deze instantie ongeveer twee jaar geleden in het leven is geroepen.

"Niemand weet wat het Directoraat Nationale Veiligheid doet"

Het is onduidelijk wat hun beleidsgebied is – maar inmiddels is wel helder dat zij geen enkele juridische en / of staatsrechtelijke basis heeft.

Aangifte door Rodney Cairo
– overval, mishandeling, vrijheidsberoving en diefstal –

Kolonel Veira – directeur van het D.N.V. – zwijgt ondertussen in alle toonaarden en weet ook maanden na de mishandeling enkel te melden dat het geweld tegen politicus en burger Rodney Cairo op dat moment rechtvaardig was.

De reden hiervoor is omdat hij anders – volgens haar eigen zeggen – de staatsveiligheid en daarmee de volledige samenleving in gevaar zou hebben gebracht.

Omdat het om zeer grote staatsgeheimen zou gaan, kan hier verder niets over gezegd worden – behalve dat er "waarschijnlijk duistere buitenlandse krachten actief zijn om de Surinaamse samenleving omver te werpen", aldus Veira.

Bron : DWT / Starnieuws / De West


— UW MENING —

Vertrouwt u het verhaal van Kolonel Veira?


Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Wat vindt u van dit artikel?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!