Suriname Nieuws - artikel

PARAMARIBO, 10 december 2020 – vorige maand is in het kader van een uitgebreid veiligheidsonderzoek de grootste en goed gecoördineerde digitale aanval ooit op onze Nationale Assemblée (DNA) uitgevoerd.

De omvangrijke test had niet ten doel om daadwerkelijk schade te veroorzaken, maar om in kaart te brengen hoe kwetsbaar onze parlementsleden zijn voor cybercriminaliteit in het algemeen en online oplichting in het bijzonder.

Dankzij dit onderzoek is duidelijk geworden hoe zwak de online overheidssystemen van Suriname functioneren en hoe kinderlijk eenvoudig het in de praktijk kan zijn om de volledige controle over onze cruciale, digitale infrastructuur volledig over te nemen.

De digitale Republiek Suriname is volledig lek

Begin november 2020 is het idee ontstaan om de online veiligheid te testen bij het hoogste orgaan van onze democratie – de Nationale Assemblée.

Na weken van voorbereiding is er vervolgens een groot offensief gelanceerd die binnen enkele uren verbijsterende uitkomsten en inzichten heeft opgeleverd; de digitale Republiek Suriname is zo lek als een vergiet.

In nog geen 24 uur na het begin van de digitale aanval bleek bijna driekwart (68.6%) van de DNA-leden zeer gevoelig te zijn voor online oplichting en bijzonder kwetsbaar waar het gaat om pogingen tot criminele infiltratie.

Alhoewel opeenvolgende regeringen vol trots melden dat het ene na het andere online initiatief succesvol is gelanceerd, Suriname op internetgebied zou voorlopen binnen de Caricom en we onszelf graag vergelijken met Europese hightech landen zoals Estland, is de waarheid een stuk minder rooskleurig.

Het journalistieke onderzoek naar de online veiligheid van ons parlement is een technisch essay dat gaandeweg steeds meer weg krijgt van een zichzelf ontrafelend, spannend jongensboek.

Online gevaren
– digitale veiligheid –

Het volledige verslag van de digitale aanval op onze Nationale Assemblée is in drie delen opgesplitst;

  1. Introductie / situatie
  2. Onderzoek / werkwijze
  3. Uitkomst / aanbeveling

Bron : Kees Christoffel Donk / github.io


— UW MENING —

Moet ons parlement digitaal beter beveiligd worden?


Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Wat vindt u van dit artikel?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!