Suriname Nieuws - artikel

PARAMARIBO, 19 december 2020 – Tijdens een routine-onderzoek naar een aantal onbeveiligde webservers in Suriname, kwam ik onlangs de site van SIPEX 2021 tegen.

SIPEX staat voluit voor "Suriname International Petroleum & Gas Summit and Exhibition".

De reden waarom deze site in mijn onderzoek naar naar boven kwam, is omdat de server (de computer waarop de website staat) foutief is geconfigureerd.

Om het simpel te stellen;

Een website is normaal alleen bereikbaar via de voordeur, maar deze specifieke site had ook een achteringang openstaan waarmee je – in theorie – de deur openzet voor kwaadwillenden.

Ik heb de eigenaar van de website hierop geattendeerd en daar verder niets meer van vernomen.

De website lijkt onze olie-belangen te verkopen

Waarom ik er hier dan toch een artikel aan besteed, is omdat ik nieuwsgierig was naar de herkomst van de site en de bedoeling van deze "online Surinaamse gas en olie expositie".

Iedereen die het nieuws in Suriname volgt, weet dat één van onze weinige inkomstenbronnen alleen nog de olie is. Heel misschien dat ook gas ooit winstgevend gaat worden, dus in dat licht is het logisch dat gas en olie samen worden genoemd op de site.

Het grootste probleem momenteel is echter onze liquiditeit;

Zonder in detail te treden heeft Suriname feitelijk nauwelijks recht op de inkomsten, omdat onze rechten voor weinig zijn verkocht.

Wij zullen eerst miljarden moeten investeren om ons "in te kopen" bij de grote multinationals die daadwerkelijk de olie en het gas rendabel naar boven weten te krijgen.

Als iets van belang is, is het dus transparantie over onze olie- en gas-toekomst en het antwoord op de vraag of wij als land ooit kans gaan maken op de inkomsten hieruit.

Des te vreemder is het dat een buitenlandse website het heeft over een onbekende expositie waar geïnteresseerden kunnen intekenen op "de toekomst van de olie en gas in Suriname".

Wie is de initiatiefnemer van deze online expositie?

Wie zitten er allemaal achter?

Aan welke voorwaarden moet je voldoen om mee te mogen doen?

Dat de expositie online is, zal te maken kunnen hebben met de COVID-19 situatie, maar dat verklaart niet waarom de site met zo veel geheimzinnigheid is omkleed.

Zelf melden ze dat de expositie begin maart 2021 wordt gehouden en 3 dagen zal duren. Deelnemers zijn anoniem en worden vooraf gescreend door de onbekende initiatiefnemers.

De Surinaamse olie-website is in nevelen gehuld

Er zullen ook sprekers zijn en er zijn mensen met verstand van zaken aanwezig – aldus de uitnodiging op de site zelf – maar wie dat dan zijn is ook weer een geheim.

Wat wordt er begin 2021 besloten over onze toekomst op het gebied van olie en gas? Wie zit daar achter?

Tijd voor een onderzoek...

Het officiële adres van de site is https://surinameoilexpo.com maar vanwege de verkeerd ingestelde server is deze ook bereikbaar op het wat meer cryptische adres http://142.93.217.31:8001

Die laatste vier cijfers zijn van belang; dat is namelijk de "deur" die per ongeluk is opengezet en feitelijk gesloten had moeten zijn.

Wie de beide websites op het oog vergelijkt, denkt al snel dat het hier om dezelfde sites.

De officiële versie is netjes beveiligd en de ander staat per ongeluk volledig open.

Maar wie doorscrolt naar beneden, ziet onderaan de website een opmerkelijk verschil.

enkel een adres in Engeland
– online uitverkoop –

De openbare site toont als initiatiefnemer enkel een anoniem adres in Engeland;

De per ongeluk gepubliceerde website toont dit adres ook, maar aangevuld met een tweede locatie;

een adres in het Midden Oosten
– online uitverkoop –

Blijkbaar wil de openbare website niet dat men weet wie er in de Verenigde Arabische Emiraten belangen heeft in de olietoekomst van Suriname, want die specifieke locatie is weggehaald van de homepage, maar per ongeluk dus nog wel zichtbaar op de normale website.

De hoofdorganisatie zit in een leeg gebouw

Een korte zoekopdracht naar het eerste adres levert een locatie in Engeland op naam van een niet-bestaande onderneming;

Het is een zogeheten "mailbox company" die wel een brievenbus heeft, maar verder geen echt bedrijfspand.

De locatie zelf toont een klein kantoor in het zakencentrum van Londen met wat lege units waar enkel van dit soort "brievenbus bedrijven" zitten.

het gebouw in Londen
– online uitverkoop –

Dat biedt weinig vertrouwen, maar het tweede adres in de Verenigde Arabische Emiraten is nog vreemder; ook dat is namelijk van een niet-bestaand bedrijf.

Een korte zoektocht brengt naar boven dat in de beruchte "Panama Papers" (een grootschalig onderzoeksrapport naar wereldwijde corruptie) wordt vermeld dat deze locatie gelinkt wordt aan twee eigenaars;

Black Tailed International
– online uitverkoop –

Over die eerste persoon kunnen we kort zijn;

Het zou een Amerikaanse agent zijn die jaren terug is opgepakt wegens corruptie en sindsdien in de gevangenis zijn straf uit zit.

De tweede eigenaar wekt nog meer wantrouwen; op het adres in de luxueuze Ras al Khaimah Toren zit namelijk het bedrijf Black Tailed dat in 2019 failliet is verklaard.

failliet verklaard
– online uitverkoop –

Het is vreemd dat een veroordeelde Amerikaan samen met een twee jaar geleden failliet verklaard bedrijf in het Midden Oosten onder de koepel van een postbus in Engeland gaat praten over de toekomst van onze olie- en gasindustrie.

Veel verder dan dit komen we ook niet in het onderzoek, omdat de website zelf op geen enkele manier openheid geeft over de sprekers, belanghebbenden en personen die zich hebben ingeschreven om op de virtuele expositie aanwezig te zijn.

De grootaandeelhouder is failliet

Daarom wordt geprobeerd te achterhalen wie de website heeft opgericht;

Dit is normaal gesproken openbare informatie, maar ook nu stuiten we tegen een wand van geheimzinnigheid aan.

De meeste informatie over deze site is verborgen gehouden, maar de registratiedatum is wel bekend; 15 oktober 2020.

de datum van oprichting
– online uitverkoop –

Toeval of niet, maar dit is exact een maand nadat Mellisa Santhoki hals over kop naar Engeland vloog (15 september 2020) om "belangrijke papieren" te overhandigen aan een onbekend bedrijf in het Londense zakendistrict.

Natuurlijk kan het puur toevallig zijn, maar er is zijn wat zaken die niet in het voordeel van deze aanname werken;

Mellisa heeft een Guyanese achtergrond en (dus) sterke banden met het voormalig moederland, Engeland.

Als Guyanese van Hindustaanse afkomst (en Hindustaanse in Suriname), is ook India voor haar niet onbekend.

En alhowel de fysieke locatie van de webserver angstvallig verborgen is gehouden, blijkt deze na wat speurwerk gelinkt aan een bedrijf in Bengaluru / India.

de locatie in India
– online uitverkoop –

Het bedrijf dat de website in de lucht houdt is Digital Ocean; een grote ondernemer die zich vooral richt op websites in het financiele wereldje.

Het geld voor de site wordt overgemaakt aan Go Daddy; een goedkoop Amerikaans bedrijf dat vooral bedoelt is om snel een website te lanceren tegen weinig kosten.

We weten vooral wat we niet weten

Wat we weten over dit online initiatief dat "gaat praten over de toekomst van de Surinaamse olie" is dus vooral wat we niet weten;

Wat we wel weten, is summier;

Meer dan dit heb ik niet kunnen achterhalen, maar het bevreemd mij dat niemand in Suriname iets weet over de digitale uitverkoop van ons land.

Ook geeft het weinig vertrouwen dat de betrokken partijen op geen enkele manier – ook na herhaaldelijke verzoeken – niet hebben gereageerd om meer duidelijkheid en opheldering.

Kees Christoffel Donk
  – student online veiligheid

Bron : eigen onderzoek


— UW MENING —

Moet de regering transparant zijn over deze online uitverkoop?

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Wat vindt u van dit artikel?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!