Suriname Nieuws - artikel

ANTWERPEN / PARAMARIBO, 24 december 2020 – Wat een gezellig uitje voor bejaarden had moeten worden, is in België onlangs uitgelopen op een groot drama.

Het lugubere verhaal vertoont sterke overeenkomsten met onze "Bigi Sma Dey" van vorige week.

Waar het Kabinet van de President - vanwege de zeer grote risico's op besmetting - sterk adviseerde om de dag af te blazen, heeft de directeur van ditzelfde kabinet (Mellisa Santhoki, tevens echtgenoot van de president) toch haar zin doorgedrukt.

Honderden oude van dagen werden die dag ongecontroleerd samengebracht op een festivalterrein waar ze werden getrakteerd op eten en drinken.

De kans dat ze ook werden getrakteerd op een dodelijk virus is niet ondenkbaar, aangezien in België een soortgelijke bijeenkomst tot tientallen dode en geïnfecteerde bejaarden heeft geresulteerd.

13 doden en 121 infecties na bezoek besmette "sint"

Na een goedbedoeld bezoek van een met corona besmette hulpsinterklaas telt een woonzorgcentrum in het Belgische dorp "Mol" inmiddels al dertien sterfgevallen.

Dat aantal zal waarschijnlijk nog flink stijgen, omdat een deel van de geïnfecteerden ernstig ziek is. Van de circa 170 bewoners raakten er tot nu toe al 121 (85%) geïnfecteerd.

De komende dagen gaat het centrum nog een erg zware periode tegemoet, stelt het gemeentebestuur. Dit omdat er ook bij de vrijwilligers die de dag organiseerden steeds meer besmettingen zijn vastgesteld.

Vanwege het aantal besmette en overlede werknemers is er ook een tekort aan verzorgers. Onder meer het Europese Rode Kruis en defensie springen bij.

Men dacht dat het veilig genoeg zou zijn

De hulpsinterklaas was enkele dagen na zijn optreden positief getest. Het gemeentebestuur constateerde dat het sinterklaasbezoek onverantwoord was georganiseerd en tegen de wil van de leiding toch plaats vond.

De sinterklaas zou alleen gemeenschappelijke ruimtes hebben bezocht, zei de gemeente twee weken geleden op basis van een verklaring van het zorgcentrum.

Ook zou er afstand gehouden zijn en heeft de sint geen cadeaus overhandigd. Toch was er toen al direct sprake van ruim 75 besmettingen onder de ouderen.

De man die de goedheiligman speelde, was familie van een van de bewoners en dus vertrouwd in het centrum. Hem in het sinterklaaspak hijsen, kon daardoor "geen kwaad" volgens het woonzorgcentrum zelf.

Het initiatief werd genomen om de ouderen wat verlichting te bieden in deze zware coronaperiode.

De dag was bedoeld om de bejaarden wat verlichting te geven

Tijdens het bezoek had de hulpsint geen klachten, maar hij bleek achteraf dus wel een zogenoemde 'superverspreider' te zijn. Hoewel veel besmettingen veroorzaakt worden door bijvoorbeeld kuchen en niezen, is dat niet in alle gevallen nodig.

Sommige geïnfecteerden brengen de besmettingen (veel) makkelijker en vaker over, zeker bij oudere mensen is de kans op besmetting en overlijden vele male hoger dan bij mensen tot 60 jaar.

Bron : Wikipedia / online archieven


— UW MENING —

Was het verstandig dat Mellisa haar zin doordrukte met alle risico's?


Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Wat vindt u van dit artikel?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!