HILVERSUM / PARAMARIBO, 9 januari – Behalve de Ghanese rapper Frenna (kinderverkrachting in Paramaribo) is nu ook Ghanese rapper Akwasi (oproep tot geweld in Nederland) weer eens negatief in het Nederlandse nieuws gekomen.

Vandaag is naar boven gekomen dat de muzikant ongeveer twee weken geleden een journalist naar de keel is gevlogen en dat hij twee laptops heeft gestolen en opnames heeft vernield.

Akwasi wordt verdacht van oproep tot moord

Akwasi lag al onder vuur omdat hij vorig jaar op de Dam (een centraal plein in Amsterdam) heeft geroepen dat hij mensen verkleed als "Zwarte Piet" persoonlijk in elkaar zou schoppen.

Omdat het Openbaar Ministerie bang was om voor racisten uitgemaakt te worden, is zijn vervolging toen gestaakt - mede omdat de hoofdofficier (naar later bleek) prominent lid was van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP).

De jaren ervoor heeft Akwasi echter ook opgeroepen tot kindermoord en heeft hij huurmoorden gefasciliteerd door geld en wapens uit te loven aan mensen die in zijn naam anderen wilde neerschieten (via Twitter, al heeft hij later alle "Tweets" hierover geprobeerd te verwijderen).

Eind december heeft hij een journalist mishandeld

Aan deze incidenten kan sinds vandaag een nieuw geweldsdelict toegevoegd worden, omdat hij op 28 december een journalist en technicus van de NPO (de Nederlandse Publieke Omroep) heeft gedreigd te mishandelen en hun apparatuur heeft gestolen en onklaar gemaakt.

Akwasi was voor een interview uitgenodigd in een luxe hotel te Amsterdam en wilde daar praten over zijn eigen omroep voor donkere Nederlanders - omroep ZWART.

Naar nu blijkt heeft hij echter op grote schaal gefraudeerd met zowel stemmen als geld en wordt hij verdacht van corruptie en omkoping om toch toegelaten te worden tot het Nederlandse publieke omroepbestel.

De journalist van Radio 1 (de nieuwszender in Nederland) wilde Akwasi hier vragen over stellen en tegelijktijd meer weten over zijn oproep tot moord, maar daar was Akwasi niet van gediend.

Hij sprong woest op van tafel, greep de journalist naar zijn keel en bedreigde de technicus die op dat moment het interview aan het opnemen was.

Hij vernietigde twee laptops en rende weg

Akwasi merkte dat zijn woedeuitbarsting werd opgenomen en heeft toen twee dure laptops van de tafel getrokken en is hiermee vandoor gegaan.

Zowel de journalist als zijn technicus bleven verbouwereerd en aangeslagen achter, maar zette enkele minuten later toch de achtervolging in.

In de parkeergarage zagen ze Akwasi in zijn auto zitten terwijl hij probeerde de harde schijf van de laptops te vernietigen en zo de sporen uit te wissen.

Ook dreigde hij weer om de journalist in elkaar te slaan, maar de technicus ditmaal te sparen.

Volgens Akwasi is de journalist een racist

Het lukte hem namelijk niet de audio-opmamen van de harde schijf te verwijderen en forceerde onder dwang en met geweld dat de technicus dit voor hem zou oplossen.

Als de technicus de opname niet zou verwijderen, dan zou Akwasi de journalist alsnog in elkaar slaan en hun beiden aanklagen vanwege racisme.

De technicus wist echter dat hij alles dubbel had opgenomen en dat Akwasi enkel toegang had tot de opname zelf, maar niet de backups.

Hij speelde het spelletje mee, verwijderde de originele opname en kreeg daarna de zwaar beschadigde laptops terug - waarna Akwasi in hoog tempo de parkeergarage uitreed.

De omroep is bang om voor racist uitgemaakt te worden

Eenmaal bekomen van de schrik heeft de technicus de tweede opname weten veilig te stellen en is samen met de journalist naar hun redactie gegaan.

De redactie was echter bang dat Akwasi hun zou aanklagen voor racisme en heeft besloten dat de journalist en technicus hun mond moesten houden en dat Akwasi dus recht had op het geweld en de diefstal.

De journalist was het hier niet mee eens en heeft de zaak aanhangig gemaakt bij de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) die de zaak hoog hebben opgenomen.

De omroep in kwestie is de Evangelische Omroep (EO) en die durven nog steeds geen aangifte te doen, omdat ze bang zijn voor racist uitgemaakt te worden.

De journalisten accepteren de agressie van Akwasi niet meer

Ook hier is de NVJ het niet mee eens en is in overleg gegaan om te zien of ze het gedrag van Akwasi moeten toleren of toch aangifte moeten doen vanwege intimidatie, vernieling en ontvreemding van goederen en het fysiek dreigen met geweld tegen journalisten.


AANVULLING 1 – Net is ook duidelijk geworden dat de Bijenkorf (een groot warenhuis in Nederland) overweegt aangifte tegen Akwasi te doen.

Enkele jaren terug zou Akwasi de etaleurs van deze winkel met geweld hebben gedreigd en in het donker hebben opgewacht in een poging om ze aan te vallen.

Akwasi was het niet eens met het feit dat de Bijenkorf "Zwarte Pieten" in de etalage had staan en Akwasi wilde dit met geweld voorkomen.

Uit angst voor racisme heeft de Bijenkorf toen direct de etalages "opgeschoond", maar overweegt nu alsnog aangifte te doen tegen Akwasi (bron BNR Radio - NL).


AANVULLING 2 – Akwasi heeft via Instagram gereageerd en meldt dat hij de reincarnatie van Jezus is waarbij de journalisten (en mensen die hem negatief in het nieuws brengen) niet weten waar ze mee bezig zijn ("jullie spelen met vuur").

Instagram Akwasi
– officiĆ«le reactie op alle ophef –

Bron : NPO Radio 1 / Villa Media (NL)


— UW MENING —

Heeft Akwasi het recht om laptops te stelen en te dreigen met geweld?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!