BOXTEL (Nederland), 6 januari 2021 – Nederland is vandaag begonnen met het vaccineren van haar bevolking tegen de gevolgen van COVID-19 (corona).

De eerste persoon in het voormalig moederland die de vaccinatieprik krijgt, is de 39-jarige Sanna Elkadiri die in een verpleeghuis in Boxtel (Nederland) werkt.

Na maanden van voorbereiding gaat het vaccineren beginnen

"Ik heb wel wat zenuwen", gaf de zorgmedewerker dinsdagavond toe. "Maar het voelt enorm goed. Eindelijk gaat de vaccinatie nu van start. We kunnen straks weer terug naar normaal."

Als medewerker in een verpleeghuis voor dementerende ouderen maakte Elkadiri de coronacrisis de afgelopen maanden zeer intens en van dichtbij mee.

Van de 124 bewoners zijn er toen helaas 22 overleden.

Zeker toen de verpleeghuizen op slot gingen, was je ogen en oren van de familie.

Ik heb zelf vaak de hand vastgehouden van mensen die overleden, omdat de familie er niet bij mocht of kon zijn.

Het was een hele emotionele ervaring.

— Sanna Elkadiri
(medewerker in de zorg)

In haar persoonlijke leven had ze het eveneens zwaar als gevolg van het virus, vooral tijdens de eerste golf. "Ik was heel bang om besmet te worden en dat mee te nemen naar het verpleeghuis. Ik probeerde zo min mogelijk in aanraking met anderen te komen."

Europese aanpak

Elders in Europa is men twee weken geleden al begonnen met vaccineren, maar daar zijn inmiddels problemen ontstaan met de opslag, distributie en registratie van het vaccin.

Het huidige vaccin moet bij -70 graden vervoerd en bewaard blijven en het nieuwe vaccin dat over één week wordt toegelaten op de Europese markt bij -30 graden.

Ziekenhuisen, locale zorginstellingen en huisartsen in Europa hebben hier geen geschikte apparatuur voor en na "ontdooien" zijn de vaccins nog maar 2 tot 5 dagen houdbaar.

Europa kan de complexiteit bijna niet aan

In voormalig Oost-Europa zijn de infrastructurele problemen nog groter, waardoor zij hun volledige voorraad vaccins aan West-Europa hebben moeten overdragen.

In België, Duitsland, Spanje en Frankrijk zijn de vaccinatieprogramma's tijdelijk stopgezet vanwege de problemen en omdat de vaccins alweer op zijn.

Nederland hoopt over ongeveer 12 maanden klaar te zijn met vaccineren en heeft hier een uitgebreid ICT-netwerk voor ingesteld en miljarden uitgetrokken om corona te bestrijden.

Bron : NU.nl


— UW MENING —

Gaat Suriname - gezien de problemen in Europa - de complexe vaccinatie kunnen uitvoeren?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!