AMSTERDAM / PARAMARIBO, 8 januari – In Nederland is een nieuwe rel ontstaan rondom een artiest van Afrikaanse afkomst die beweert dagelijks slachtoffer te zijn van extreem racisme in dat land.

Behalve Akwasi meldt nu ook Frenna zich die - net als de eerstgenoemde artiest - een rapper uit Ghana is.

Frenna is één van de rijkste artiesten in Nederland

Samen behoren de muzikanten tot de absolute grootverdieners in de Nederlandse muziekscène en zijn ondanks het vermeende racisme beiden multimiljonair.

Frenna heeft zelfs als eerste artiest in Nederland meer dan 1.000.000.000 streams op YouTube weten te halen en is de publiekslieveling bij bijna alle televisiezenders en tijdschriften.

Behalve hun bijzonder grote populariteit, financiële vermogen, Ghanese roots en rapmuziek delen beide muzikanten ook een gewelddadige en criminele achtergrond.

Hij is in Suriname veroordeel voor kinderverkrachting

Akwasi ligt momenteel onder het vergrootglas omdat hij via Twitter opgeroepen heeft tot het plegen van aanslagen op kinderen en Frenna kennen we allemaal nog vanwege het feit dat hij in Suriname betrokken zou zijn bij de verkrachting van een minderjarig meisje.

Dit laatste gebeurde enkele jaren terug op Surinaams grondgebied in het luxueuze hotel Torarica toen Frenna onderdeel uitmaakte van de Haagse rapgroep SFB (Strictly Family Business).

Linda.Meiden
– Frenna en Gwen van Poorten –

De reden waarom Frenna juist nu meldt zeer veel last in Nederland te ondervinden vanwege zijn huidskleur, komt door een interview in het poplaire meidenblad Linda.Meiden (een tijdschrift dat zich richt op pubermeiden tussen de 12 en 16 jaar).

In het tijdschrift wordt elke maand een zogenaamd "duo-interview" gehouden waarbij twee bekende artiesten elkaar ondervragen over van alles en nog wat.

Foto uit het artikel
– rechts staat Frenna afgebeeld –

Deze maand is Frenna daarbij gekoppeld aan Gwen van Poorten (een in Nederland bekende presentatrice die werkzaam is voor een jongerenzender op televisie).

Het artikel is volgens Frenna een groot succes waarbij hij samen met Gwen onder andere praat over het lijden dat hij dagelijks voelt vanwege zijn afkomst. Behalve de tekst is er ook een rijke fotoreportage geschoten met meer dan 15 foto's waarop Gwen en Frenna zowel samen als individueel staan afgebeeld.

Op de omslag (cover) van het tijdschrift staat echter een foto van alleen Gwen en dat is volgens Frenna een absoluut bewijs van het extreme racisme van dit "door witte vrouwen gelezen magazine".

Instagram
– Volgens Frenna "zijn de foto's hard (goed)" –

Op Instagram loopt Frenna vervolgens helemaal leeg over het gevecht tegen racisme dat hij elke dag voert in Nederland, zijn angst voor onderdrukking omdat hij donker is en het feit dat hij als donkere artiest dagelijks strijdt levert voor de slachtoffers van Black Live Matters in Amerika.

Hij eindigt zijn tirade tegen Nederland - net als Akwasi - met een agressieve oproep tot geweld en het statement "dat hij helemaal klaar is met dit land" (Nederland).

Instgram
– Frenna "is helemaal klaar (met Nederland)" –

Navraag bij de reactie van Linda.Meiden levert echter een heel ander verhaal op waaruit niet perse blijkt dat de gewraakte foto iets te maken zou hebben met de huidskleur van Frenna.

De eindredacteur legt uit dat het tijdschrift elke maand een thema heeft en dat de coverfoto aansluit op dit gekozen thema.

Het thema van de maand januari is "goede voornemens om te stoppen met social media" en dat is nu juist het onderwerp dat in het interview uitgebreid wordt behandeld.

De cover was al gemaakt voordat Frenna betrokken was

Frenna post dagelijks op Instagram / YouTube / TikTok / Facebook / Whatsapp en Twitter, terwijl Gwen besloten heeft dit jaar volledig te stoppen met social media - waarbij ze haar "afkickverschijnselen" in een documentaire voor kinderen laat vastleggen.

Een andere reden voor de fotokeuze ligt in de doelgroep van het magazine en het geslacht van de interviewpartners;

Linda.Meiden richt zich op pubermeiden en dus heeft de redactie gekozen voor een jonge vrouw die bekend is van haar programma's voor een jongerenzender (BNN) en niet voor een al wat oudere man die vooral populair is bij straatjongens.

Frenna
– topartiest in Nederland –

Tenslotte meldt de redacteur dat de keuze voor het onderwerp en de foto al maanden geleden gemaakt zou zijn en dat Frenna er pas later bij gekomen is.

Op het moment dat de strategie voor januari is bepaald, wist men dus niet wie de tegenspeler van Gwen zou worden, laat staan dat deze persoon niet blank zou zijn.

Frenna heeft zelf geen contact gezocht met de redactie of interviewer, maar zonder hoor en wederhoor het magazine direct beschuldigd van institutioneel racisme en het zoveelste teken dat er geen racistischer land bestaat dan Nederland.

Frenne vecht dagelijks tegen institutioneel racisme

Tegelijkertijd Twittert hij het land niet te willen verlaten, omdat de zwarte gemeenschap op hem rekent en hij zal blijven vechten tegen de dagelijkse onderdrukking van zijn broeders op straat.

Linda.Meiden gaat intussen diep door het stof vanwege de beschuldiging en heeft aangeven voortaan ook donkere mensen op de cover te plaatsen als het onderwerp van de maand zich hier eigenlijk niet voor leent.

Bron : Linda.Meiden / Villa Media


— UW MENING —

Heeft Frenna een punt als hij zegt dat Nederland zeer racistisch is?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!