Riyadh, 6 januari 2021 – De prijs van ruwe olie blijft dalen en zal in de toekomst wereldwijd een dieptepunt bereiken.

Saoedi-Arabië heeft daarom - bij monde van energieminister Abdulaziz Bin Salman Al Saud - aangeven dat het de olieproductie zal terugschroeven van 9 miljoen vaten per dag tot 8 miljoen.

Schone energie wordt steeds belangrijker

Deze maatregel moet de olieprijs enigszins opdrijven en de wereldwijde energiemarkt ondersteunen, aldus de minister.

Olie wordt steeds minder waard, omdat het gebruik ervan door opkomst van schonere alternatieven (wind-, waterkracht- en zonne-energie) met een grote opmars bezig is.

De minister hoopt dat andere landen het voorbeeld van Saoedi-Arabië zullen volgen en hun productie zullen inperken of zelfs stopzetten.

Olieprijs blijft dalen

De beperking komt boven op de eveneens op dinsdag gemaakte afspraken over het terugschroeven van de productie tussen de organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) en andere olieproducenten, waaronder Rusland.

De olie- en gasindustrie is de economische motor van Saoedi-Arabië en vertegenwoordigt nu nog zo'n 70 procent van de exportinkomsten van het land.

Het koninkrijk heeft een olieprijs van minimaal 60 dollar per vat nodig om aan oliewinning te kunnen verdienen. De wereldwijde prijs schommelt echter al tijden rond de 50 dollar en wordt steeds lager, waardoor het land per verkocht vat verlies lijdt.

Op termijn zal de olie verliesgevend worden

Saoedi-Arabië heeft met zeker 300 miljard vaten de grootste oliereserves ter wereld na Venezuela. Het koninkrijk zou daarmee in theorie op het huidige tempo nog ruim 284 jaar olie kunnen winnen.

Omdat de olie straks bijna niets meer waard is, wordt er naarstig gezocht naar alternatieve inkomstenbronnen voor het land.

Bron : NOS.nl


— UW MENING —

Gaat Suriname achter het net vissen met de beloofde olie-dollars?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!