HILVERSUM / PARAMARIBO, 4 januari 2021 – Omroep ZWART – de Nederlandse televisiezender die zich vooral richt op Afro-Nederlanders – ligt al voor de definitieve toelating onder vuur.

De zender is opgericht door rapper en vastgoed-miljonair Akwasi en moet volgens de Nederlandse regels minimaal 50.000 betalende leden hebben om toegelaten te worden tot het Nederlandse omroepbestel.

Eén miljard subsidie

Een andere voorwaarde is dat elk lid ook tien euro betaald voor hun lidmaatschap, zodat er een bepaalde drempel wordt opgeworden en niet iedereen zo maar een zender kan beginnen.

Het hebben van een eigen omroep in Nederland is namelijk erg lucratief aangezien men daar jaarlijks ongeveer 1.25 miljard euro aan subsidies mee kan verkrijgen (het zogeheten kijk- en luistergeld).

Een omroepbaas als Akwasi zou zichzelf op die manier een paar ton per jaar kunnen uitkeren als directeur van zijn eigen omroep.

De leden van Akwasi weigeren te betalen

Verschillende bronnen in Hilversum (de mediastad in Nederland waar alle grote omroepen zitten) melden echter dat Akwasi dit aantal vereiste leden nog lang niet heeft gehaald.

Zelf heeft Akwasi enkele weken gemeld minimaal 55.000 betalende leden te hebben, maar diverse partijen melden inmiddels dat hij nog geen 15.000 mensen heeft geworven.

Een ander probleem is dat de mensen die hebben toegezegd te betalen, weigeren te betalen en dus niet als geregistreerd lid mogen worden meegeteld.

Omgekochte leden

Ook lijkt het het er op dat Akwasi mensen heeft omgekocht door ze 25 euro te geven in ruil voor een lidmaatschap van 10 euro. Op die manier zou hij voor 15 euro dus leden hebben gekocht die de omroep zelf verder helemaal niet steunen.

Als dit gericht waar is, zou hij tonnen hebben uitgegeven om kunstmatig leden te werven. Het geschatte vermogen van Akwasi wordt echter geraamd op ongeveer 6.5 miljoen euro waardoor hij dit bedrag makkelijk zou kunnen missen als "investering" in zijn eigen omroep.

Los van het mogelijke te kort aan algemene leden en het grote aantal niet-betalende leden, speelt er nog een ander probleem voor de aspirant-omroep;

Elke zender moet namelijk voor februari dit jaar een plan indienen waarin ze duidelijk maken waarom zij onmisbaar zijn en dus ruim een miljard aan subsidie zouden moeten ontvangen.

De omroep van Awkasi schijnt grote moeite te hebben om dit plan op tijd in te dienen, al wordt dit door Akwasi zelf in alle toonaarden ontkend.

Akwasi wordt verdacht van oproepen tot moord en geweld

Indien de zender toch genoeg (betalende) leden heeft én het plan van aanpak wordt goedgekeurd, dan wordt in augustus 2021 besloten of deze per januari 2022 kan beginnen met uitzenden.

Akwasi heeft al aangegeven dat hij de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (Arie Slob) gaat vervolgen wegens racisme als zijn zender onverhoopt toch niet wordt toegelaten.

Los van de omroep ligt Akwasi momenteel ook onder het vergrootglas in Nederland vanwege een onderzoek dat is ingesteld door het Openbaar Ministerie in Amsterdam.

Hij zou via Twitter hebben opgeroepen tot moord op kinderen, het fasciliteren (betalen) van huurmoord op Nederlanders en het aanzetten tot haat, agressie en discriminatie onder de Nederlandse bevolking.

Bron : RTL / TALPA (nl)


— UW MENING —

Moet omroep ZWART hoe dan ook gaan uitzenden?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!