HILVERSUM / PARAMARIBO, 10 januari 2021 – Akwasi - oprichter van omroep ZWART en voorvechter tegen rassenhaat in Nederland - beraadt zich op zijn positie na de veelvuldige, agressieve optredens van de afgelopen maanden.

Dat heeft de rapper vandaag op social media gedeeld, meldden diverse media in Nederland. Het is de vijfde keer in kote tijd dat Akwasi in het nieuws komt vanwege zijn agressiviteit.

Agressief verleden

Eerst heeft hij jarenlang via Twitter opgeroepen tot kindermoord en beloofde hij geld en wapens als iemand in zijn naam anderen zou vermoorden.

Vervolgens volgde zijn beruchte speech op de Dam waarbi hij oproep tot geweld tegen Zwarte Piet, en tijdens een talkshow van "Beau" dreigde hij zowel de anchorman als iemand uit het publiek te molesteren.

Naar nu pas blijkt heeft hij zich ook twee weken zeer agressief gedragen tijdens een interview met een NPO Radio 1-programma van de EO. Hij nam de laptops mee van het radioteam, bedreigde zowel de journalist als technische man en dreigde de laptops - na diefstal - te vernietigen.

Geen verklaring

De door hem aangevallen omroep (EO) wachtte uit angst voor represailles twee weken met het publiceren van het bizarre radio-interview en Akwasi ziet pas nu, na de ontstane ophef, reden om bij zichzelf te rade te gaan. "Ik ga bij mezelf te rade hoe dit heeft kunnen gebeuren en wat mijn rol binnen Omroep Zwart zal zijn", laat hij weten.

Omroep ZWART is een televisiezender die op moet komen voor mensen met een niet-blanke huidskleur omdat deze (volgens Akwasi) dagelijks gediscrimeerd worden en geen podium krijgen binnen de racistische Nederlandse samenleving.

Akwasi was na zijn speech op de Dam nog creatief met excuses ("ik ben een woordkunstenaar"), maar weet de boel nu niet goed te praten. "Mijn reactie na het misgelopen interview met de EO is niet goed te praten, ik heb er geen verklaring voor."

En nu? "Voorlopig zal ik zwijgen", zegt hij.

Afrikaans slavenmasker?

Overigens verscheen er op internet ook een foto zichzelf waarop hij (in verband met COVID-19) een mondmasker draagt dat sterk lijkt op de beruchte slavenmaskers van vroeger (links en rechts op de foto).

Deze maskers werden door zowel Ghanese slavendrijvers als Europese slavenhandelaren soms verplicht als een slaaf - letterlijk - de mond moest worden gesnoerd.

Waarom Akwasi zichzelf ogenschijnlijk vergelijkt met een Afrikaanse slaaf en zich als slachtoffer weg zet, is niet duidelijk;

Hij is namelijk zelf een direct afstammeling van de Ashanti (Ghana) die weer bekend staan als invloedrijke handelaren in Afrikaanse slaven (nog voordat de Europeanen voet aan wal zetten). Tegelijkertijd krijgt hij binnen Nederland juist zeer veel aandacht voor zijn geluid en is Ghana juist nooit gekoloniseerd door Holland (maar door Engeland).

Veel steunbetuigingen

In Nederland krijgt Akwasi ook nu nog veel steun voor zijn agressie en aanvallen en zien mensen hem als slachtoffer van het dagelijkse racisme dat volgens hem elke dag de Surinaamse gemeenschap teistert;

  1. "Wanneer je constant in een hoekje wordt geduwd, is het menselijk om te breken en terug te moeten vechten tegen de overheersers."
  2. "Je bent de sterkste strijder van allemaal. We still love u. Komt goed."
  3. "Erkennen is kracht. We live and we learn. But they will never kill us, we fight back."
  4. "Tek a rust lion, je wordt gedragen op onze schouders."

Onzekere toekomst

Overigens gaan er sterke geruchten dat Akwasi op grote schaal gefraudeerd heeft met zowel geld als stemmen voor zijn aspirant omroep. Volgens dagblad het AD zijn er echter ook veel boze leden van Omroep Zwart.

"Toen ik las hoe hij weer over de schreef ging met gewelddadige uitspraken en intimidatie raakte ik mijn vertrouwen in hem kwijt", zegt lid Paulien bijvoorbeeld.

De krant wijst er in zijn artikel op dat Akwasi nu mogelijk alsnog vervolgd gaat worden voor zijn uitspraken op de Dam. "Hoewel omroep EO geen aangifte tegen de muzikant doet kan het Openbaar Ministerie besluiten hem alsnog te vervolgen voor zijn opruiende speech."

Bron : Algemeen Dagblad / Villa Media (NL)


— UW MENING —

Kan Akwasi beter terugtreden?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!