AMSTERDAM / PARAMARIBO, 12 januari – Het Openbaar Ministerie heeft binnen 24 uur besloten dat Akwasi op geen enkele manier mag worden vervolgd voor het aanvallen en intimideren van journalisten en het ontvreemden en (poging tot) vernietigen van twee dure laptops.

Hij heeft niets strafbaars gedaan en kan gewoon doorgaan met waar hij mee bezig was, aldus het OM.

Kindermoord en huurmoord

Akwasi ligt sinds vorig jaar onder vuur in Nederland, omdat hij onder andere via Twitter heeft opgeroepen tot kindermoord, huurmoord en het plegen van aanvallen op de Nederlandse bevolking (omdat zij volgens Akwasi racisten zijn - redactie).

Ondanks zijn herhaaldelijke en agressieve optredens en aanzet tot haat, ligt het vervolgen van personen als Akwasi in Nederland erg gevoelig.

Uit angst voor represailles durfden de aangevallen journalisten pas na ruim twee weken de aanval naar buiten te brengen, terwijl het Openbaar Ministerie Akwasi alweer binnen 24 uur vrijpleit.

Akwasi heeft eerder al aangegeven dat als hij toch vervolgd zou worden voor zijn overtredingen, dit het gevolg is van de "witte onderdrukking die zijn volk in Nederland elke dag voelt".

Grootschalige fraude

Behalve het Openbaar Ministerie wordt hij ook onderzocht door de NPO (Nederlandse Publieke Omroep) omdat zijn televisiezender "ZWART" verdacht wordt van grootschalige fraude, oplichting en valsheid in geschriften.

Ook wat dat laatste betreft pleit Akwasi onschuldig en moet zijn zender hoe dan ook op de buis komen, omdat dit anders een bewijs is van "white privilege and white supremacy" waartegen hij zegt te strijden.

Vergelijking maskers
– Wikipedia / Instagram –

Nadat Akwasi afgelopen week in het nieuws kwam omdat hij de journalisten had aangevallen en laptops gestolen, portretteerde hij zichzelf met een mondmasker dat erg lijkt op de slavenmaskers uit Afrika.

Volgens hem worden donkere mensen in Nederland elke dag vernederd, de mond gesnoerd en monddood gemaakt - daarom is zijn omroep "ZWART" van groot belang voor niet-witte mensen.

Aanvallen van journalisten

Akwasi werd eind december geïnterviewd door een radiomaker van de EO (Evangelische Omroep - redactie), maar was niet blij met de vragen die gesteld werden. Hij besloot na grove bedreiding om woest weg te lopen en alle laptops van het radioteam mee te nemen om ze te vernietigen. Na een halfuur bracht hij ze terug, maar dwong hij de journalist wel om het interview van de laptops te wissen.

Strafbaar

Wat Akwasi niet wist is dat de EO nog een back-up achter de hand had. Het interview werd daarom vrijdag alsnog online gezet. Het nieuws over Akwasi's misdraging heeft ertoe geleid dat hij zich voorlopig terugtrekt uit de media en mogelijk ook als boegbeeld van Omroep Zwart.

Maar hoe zit dit juridisch? Na zijn oproep tot geweld op de Dam liet het OM immers weten: "Indien Akwasi binnen een jaar nogmaals een strafbaar feit begaat, dan zal hij zich niet alleen voor dat nieuwe feit maar ook voor de uitspraak op 1 juni 2020 voor de rechter moeten verantwoorden."

Niet vervolgd

Eén werkdag nadat de EO de opnames online gooide, is het OM er al over uit: Akwasi is niet strafbaar. "Wij zijn tot het standpunt gekomen dat hier geen sprake is van een strafbaar feit. Daarbij speelt mee dat de benadeelde partij geen aangifte heeft gedaan", aldus een woordvoerder tegen het AD.

Het OM vindt het meenemen van laptops, het onder dwang laten verwijderen van opnames en het intimideren van journalisten geen punt. "Op basis van wat wij gehoord hebben was het niet zijn bedoeling om de laptops te stelen.

Roethof

Gerald Roethof, de advocaat van Akwasi, ergert zich aan de berichtgeving in de media.

"In zijn algemeenheid geldt dat niet elk gedrag waarvan achteraf gezien misschien gezegd kan worden dat het minder handig was, strafrechtelijke consequenties oplevert."

"Ik heb in hetgeen mij bekend is met betrekking tot het radio-interview, geen enkele reden te veronderstellen dat dit strafrechtelijk enig gevolg zal hebben."

Oproepen tot geweld

Een overzicht van enkele zijn gewelddadige Tweets op Twitter;

  1. Als ik in november een Zwarte Piet zie dan trap ik hem hoogstpersoonlijk op zijn gezicht
  2. Zwarte Piet moet dood man. Serieus #huurmoord
  3. Gaat er iemand nou ooit nog een Zwarte Piet neerknallen of moet ik het doen?
  4. Kan iemand Sinterklaas dit jaar van die boot neerschieten, ik loof 500 euro hiervoor uit.
  5. Ze zouden eens met een auto op de intocht van Sinterklaas moeten inrijden.
  6. Ik haat Sinterklaas met zoveel passie dat als ik een kind had, ik deze zou trainen om Sinterklaas te liquideren.

Bron : Villa Media / Mediacourant (NL)


— UW MENING —

Moet Akwasi (toch) vervolgd worden?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!