HILVERSUM / PARAMARIBO, 12 januari 2021 – De rel rondom Akwasi in Nederland blijft maar aanhouden, naar nu blijkt heeft hij gelogen over zijn oproep tot geweld en eist alleen nog zwarte interviewers voor hemzelf.

Ongeveer een half jaar geleden heeft Akwasi in Amsterdam aan een publiek van duizenden mensen een oproep tot geweld gedaan.

Hij is hiervan vrijgesproken, omdat hij zichzelf een "kunstenaar" noemt en het ook niet zo "bedoeld" had.

Echter blijkt uit opnames die vorige week zijn vrijgegeven dat hij de oproep meerdere keren voor de spiegel heeft geoefend en heeft gekeken hoe hij zo dreigend mogelijk kan overkomen.

Zijn oproep tot geweld was niet spontaan maar ingestudeerd

Toen de journalisten vroegen "of hij de oproep tot agressie dus niet spontaan had geuit", werd Akwasi woest en viel de journalist aan.

Ook van dit strafbaar feit is hij inmiddels vrijgesproken, maar Akwasi doet er nog een schepje bovenop;

Witte journalisten zouden zijn pijn niet voelen en dus eist hij - in navolging van diverse opiniemakers in Nederland - dat alleen zwarte journalisten hem nog vragen mogen stellen, of blanke mensen die eerst op "zwarte cursus" zijn geweest.

Zwarte mensen cursus

De woedeuitbarsting van Akwasi tijdens een EO-interview toont namelijk aan dat journalisten hoognodig een cursus "zwarte mensen interviewen" moeten volgen. Dit beogen onder andere Akwasi en een opiniemaker in de Volkskrant (Nederlandse krant).

Akwasi ligt onder vuur omdat hij een EO-journalist heeft geïntimideerd tijdens opnames van een NPO Radio 1-interview.

Hij was niet tevreden over de vraagstelling, griste de laptops van het radioteam weg en dwong hen vervolgens om de geluidsopnames te wissen. De journalist voelde zich zwaar geïntimideerd door de rapper.

Meer empathie voor dagelijks zwart leed

De Volkskrant geeft Nan van Houte - een cultureel manager en beleidsmaker - nu samen met Akwasi een podium om een alternatieve mening over de rel te verkondigen. Media moeten meer empathie en begrip leren opbrengen voor de gasten van kleur die ze tegenover zich krijgen, betogen ze.

De beleidsmaker ergert zich eraan dat media er "als de kippen bij zijn" om hun verontwaardiging uit te spreken over Akwasi. "Ik denk dat het hoog tijd wordt dat witte journalisten zich bewust worden van de raciale verhoudingen als ze iemand van kleur interviewen. Dat ze eens rekening gaan houden met de onevenredige effecten die elke uitspraak van hun geïnterviewde op diens leven kan hebben."

Witte mensen voelen geen zwarte pijn

Akwasi werd boos omdat de interviewer herhaaldelijk vroeg naar zijn geweldsoproep op de Dam.

"Akwasi weet helaas maar al te goed wat dat betekent: dit interview gaat niet over zijn succes met Omroep Zwart, maar is de zoveelste poging hem erbij te lappen en de veiligheid van hem en zijn gezin in de waagschaal te stellen."

Vreselijk, vindt de beleidsmaker het. Kan de Nederlandse Verengiging van Journalisten al haar witte journalisten niet beter op zwarte cursus sturen, zodat ze wat meer empathie en begrip leren opbrengen voor de gasten van kleur die ze tegenover zich krijgen?

Of eens wat zwarte journalisten aantrekken om dit soort interviews te laten afnemen?", briest ze.

Oproepen tot geweld

Een overzicht van enkele zijn gewelddadige Tweets op Twitter;

  1. Als ik in november een Zwarte Piet zie dan trap ik hem hoogstpersoonlijk op zijn gezicht
  2. Zwarte Piet moet dood man. Serieus #huurmoord
  3. Gaat er iemand nou ooit nog een Zwarte Piet neerknallen of moet ik het doen?
  4. Kan iemand Sinterklaas dit jaar van die boot neerschieten, ik loof 500 euro hiervoor uit.
  5. Ze zouden eens met een auto op de intocht van Sinterklaas moeten inrijden.
  6. Ik haat Sinterklaas met zoveel passie dat als ik een kind had, ik deze zou trainen om Sinterklaas te liquideren.

Bron : Villa Media (NL)


— UW MENING —

Moeten er in Nederland speciale journalisten voor zwarte mensen komen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!