PARAMARIBO, 15 januari 2021 – Van de zes beschikbare vaccins tegen corona heeft Suriname gekozen voor de producent Pfizer / BioNtech.

Diverse experts die op de hoogte zijn van zowel dit specifieke vaccin als de infrastructurele situatie in ons land hebben zo hun twijfels over deze keuze en vragen zich af waar die op gebaseerd is.

Pfizer is effectief, maar zeer complex om toe te dienen

Los van de prijs, zorgen vooral de opslag- en transporteisen (minimaal -80 graden), de toegediende doses (twee maal per persoon) en nauwkeurigheid (exact 14 dagen tussenpose) voor twijfels.

Om de keuze van minister Amar Ramadhin meer inzichtelijk te maken, worden de mogelijke opties hieronder in het kort samengevat;

BioNTech / Pfizer (Suriname)

  1. Het vaccin is ontwikkeld door de Amerikaanse farmaceut Pfizer in samenwerking met het Duitse BioNTech.
  2. De prik van Pfizer is een zogenoemd mRNA-vaccin. Dat bevat genetische informatie waarmee, eenmaal in het lichaam, stukjes van het coronavirus kunnen worden aangemaakt. Deze stukjes kunnen er niet voor zorgen dat je COVID-19 krijgt, maar zorgen er wel voor dat het immuunsysteem antistoffen tegen het coronavirus aanmaakt.
  3. Het Pfizer vaccin moet minimaal 2x toegediend worden met een exacte tussenpose van 14 dagen en is daarna voor ongeveer 94% effectief.
  4. Behalve de dubbele dosis is een ander zeer groot nadeel de temperatuur waarop het vaccin bewaard en getransporteerd moet worden; minimaal -80 graden.

Janssen

  1. De prik van ontwikkelaar Janssen bevat een verkoudheidsvirus. Dit virus is aangepast waardoor je er niet ziek van kan worden én het er, eenmaal ingespoten, voor zorgt dat er in het lichaam stukjes van het coronavirus worden aangemaakt.
  2. Groot voordeel is dat dit vaccin in 1x al effectief is, Europa heeft er daarom reeds minimaal 400.000.000 doses van besteld.
  3. Bijkomend voordeel voor Suriname is dat het niet op lage temperaturen bewaard hoeft te worden en het een Nederlands product is wat wellicht gunstig is voor de internationale onderhandelingspositie.

AstraZeneca

  1. Het vaccin van AstraZeneca lijkt sterk op de prik van Janssen. Er is alleen geen gebruik gemaakt van een verkoudheidsvirus dat bij mensen voorkomt, maar een virus dat voorkomt bij chimpansees.
  2. Opvallend aan de onderzoeksresultaten is dat bij een groep deelnemers die per ongeluk maar een halve dosis kreeg, het vaccin toch voor maar liefst 90 procent effectief leek.
  3. Een voordeel van het AstraZeneca-vaccin, ten opzichte van de Pfizer-prik, is dat het op koelkasttemperatuur bewaard kan worden.

Sanofi / GSK

  1. Bij de prik van farmaceut Sanofi / GSK wordt er direct een stukje van het coronavirus ingespoten, wat moet leiden tot de aanmaak van antistoffen.
  2. Net als bij sommige andere vaccins bestaat ook hier de vaccinatie uit twee doses.
  3. Er wordt momenteel onderzocht of het vaccin veilig is en welke dosering het best werkt. Er zijn nog geen resultaten van onderzoek naar deze inenting bij mensen bekend.

CureVac

  1. CureVac werkt net als Pfizer aan de ontwikkeling van een mRNA-vaccin. Het lichaam krijgt met dit vaccin dus de instructie stukjes coronavirus te produceren. Die zorgen ervoor dat het immuunsysteem antistoffen aanmaakt.
  2. Tot nu toe is het vaccin alleen op gezonde volwassenen getest, waardoor nog niet bekend is of het ook geschikt is voor bijvoorbeeld ouderen.
  3. De inenting bestaat uit twee doses.

Moderna

  1. Het Moderna-vaccin lijkt voor 94,5 procent effectief. Moderna maakt net als Pfizer en CureVac een mRNA-inenting.
  2. De vaccinatie bestaat uit twee doses en moet bij ongeveer -20 graden bewaard blijven.
  3. Groot voordeel is dat het een maand lang kan overleven op warmere temperaturen.

Bron : online onderzoek


— UW MENING —

Is de Surinaamse keuze voor Pfizer verstandig?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!