Suriname stijgt iets op "eerlijkheids-index"

PARAMARIBO, 6 februari 2021 – Suriname is in 2020 iets gestegen op de internationale integriteits-index — een ranglijst die bijhoudt hoe "eerlijk" een land is.

De lijst wordt jaarlijks samengesteld door de organisatie IPI (Index of Public Integrity) en het afgelopen jaar stond Suriname op plek 107 van in totaal 117 deelnemende landen met een score van 4.5 uit 10.

Ons land stond het jaar daarvoor nog op plaats 109 en kan zich wat integriteit en eerlijkheid spiegelen aan landen als Rwanda, Nigeria, Zambia en Zimbabwe.

Suriname
– plaats 107 van 117 –

Om aan de "eerlijkheids-score" te komen, zijn een aantal punten doorgemeten en van cijfers voorzien;

  1. Juridische onafhankelijkheid (3.5 / 10)
  2. Administratieve bureacratie (2.5 / 10)
  3. Zakelijke openheid (3.0 / 10)
  4. Financiele transparantie (3.0 / 10)
  5. Digitale overheid (1.5 / 10)
  6. Vrijheid van pers (3.0 / 10)

Onze score
– "perfect" is als het trapezium volledig gekleurd zou zijn –

De volledige top drie in het overzicht wordt bevolkt door alle Scandinavische landen (landen in het uiterste noorden van Europa).

Traditiegetrouw staat de bevolking hiervan bijna altijd bovenaan op lijsten als "meest gelukkige inwoners", "kwaliteit van leven" en "bestrijding van corruptie".

De top 3
– Nederland op 4 –

Een knappe vierde is Nederland die (net als het jaar daarvoor) met een ruime score van 9 uit 10 iets voorligt op de nummer vijf — Nieuw Zeeland.

De lijst moet als niet-bindende indicator gezien worden en kan ter plekke en per situatie verschillen van de cijfers hierboven.

Bron : IPI - Index of Public Integrity


— UW MENING —

Nemen corruptie en nepotisme af onder Santokhi?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!