Koudegolf in Nederland

AMSTERDAM / PARAMARIBO, 7 februari – Terwijl het in Suriname gemiddeld 30 graden is – en we dagelijks wel kunnen spreken van een "hittegolf" – maakt Nederland zich op voor een heuze "koudegolf".

Er staan bij de buren aan de Noordzee koude dagen voor de boeg: dit weekend gaat het daar in het hele land sneeuwen en tegelijkertijd treedt ook de vorst in.

Vanaf middernacht geldt voor het hele land code rood en ook volgende week blijft het koud - grote supermarkten hebben al aankondigd zondag op slot te gaan en / of geen boodschappen meer aan huis te kunnen leveren door de extreme weersomstandigheden.

Koudegolf in Nederland
– altijd blijven fietsen... –

Door de lage temperaturen kan de sneeuw langere tijd blijven liggen. Meerdere weerinstituten voorspellen dat het tot volgend weekend koud of zelfs zeer koud blijft.

Het is nog niet te zeggen of er volgende week sprake zal zijn van een koudegolf, maar die kans is wel levensgroot aanwezig.

Het kan een week lang -10 graden worden

Er wordt gesproken over een koudegolf als er vijf zogenoemde 'ijsdagen' achter elkaar worden gemeld: dagen waarop de temperatuur het hele etmaal onder het nulpunt blijft. Drie daarvan moeten een temperatuur hebben van -10 graden of lager.

De weersverwachting
– van -5 tot -10 graden... –

Zo'n koudegolf is deze eeuw eenmaal eerder voorgekomen: exact negen jaar geleden, in februari 2012. Toen begon de koudegolf ook met sneeuwval, maar dat gebeurde wel op veel kleinere schaal.

Op die sneeuwval volgde de koudste nacht die deze eeuw in Nederland is gemeten: er werden temperaturen van liefst -22 graden gemeten... een verschil van 50 graden met Suriname.

Bron : NU.nl


— UW MENING —

Bent u blij in Suriname te zijn?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!