Brunswijk : dader des vaderlands?

PARAMARIBO, 28 februari 2021 –

Ruim zes maanden geleden heeft Desi Bouterse de macht in Suriname overgedragen aan de nieuwe president, Chan Santokhi.

Oud-rebellenleider Ronnie Brunswijk is eerst voorzitter van de Nationale Assemblée geworden en daarna direct gepromoveerd tot vice-president.

Na Bouterse heeft Suriname met Brunswijk nu opnieuw een leider aan de top met een crimineel verleden, een strafblad en een internationaal opsporingsbevel op zijn naam.

De ene crimineel volgt de ander op

In Suriname geldt blijkbaar dat de ene "boef" gaat en de andere "boef" ervoor in de plaats komt, zeggen critici van Brunswijk.

Waar de vertrekkende president Desi Bouterse verguisd werd vanwege veroordelingen voor drugshandel en zijn rol bij de Decembermoorden (1982), daar fronsen anderen nu geruime tijd de wenkbrauwen bij de benoeming van Ronnie Brunswijk tot de op één na belangrijkste man van Suriname.

ex-president Desi Bouterse
– tijdens de verkiezingen van 2020 –

Brunswijk won met zijn Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (ABOP) maar liefst negen zetels bij de Surinaamse verkiezingen eind mei vorig jaar. De ABOP heeft daarmee een regering gevormd samen met onder andere de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) van Santokhi – zoals bekend met twintig zetels de grote winnaar.

De Nationale Democratische Partij (NDP) van Bouterse, die sinds 2010 aan de macht was, verloor op twee zetels na de strijd met die van Santokhi.

Cocaïnehandel

Het parlement van Suriname heeft dus Santokhi en Brunswijk benoemd tot respectievelijk president en vice-president van de alweer bijna 50 jaar oude natie.

Twee weken voor die benoeming werd Brunswijk nog in alle haast aangesteld tot parlementsvoorzitter. Een partijgenoot heeft dat stokje overgenomen, want Brunswijk wilde hoe dan ook verzekerd blijven van zijn nieuwe macht.

vice-president Ronnie Brunswijk
– de eerste DNA-voorzitter met een strafblad –

Hij had zich daarom voor de zekerheid ook voor deze post kandidaat gesteld, omdat hij vermoedde dat zijn cv vol doodslag en geweld voor problemen zou kunnen zorgen bij een benoeming tot vice-president.

Internationaal wordt er op Brunswijk gejaagd

In eigen land – en vooral het binnenland – wordt hij welliswaar op handen gedragen, maar internationaal ligt zijn positie en persoon een stuk gevoeliger.

Brunswijk is in Nederland bij verstek veroordeeld tot zes jaar cel vanwege cocaïnehandel, maar ook in Frankrijk is hij veroordeeld voor drugshandel.

Hij staat om die reden op de internationale opsporingslijsten van Interpol. Daardoor is internationaal de bewegingsruimte van Brunswijk aan banden gelegd, iets wat Bouterse ook in de weg zat; als de vice-president ook maar één voet over de grens zet, wordt hij direct opgepakt en achter slot en grendel gezet.

Decembermoorden

Brunswijk en Bouterse waren ooit gezworen vijanden, tenminste zo acteerden ze graag voor de buitenwereld. In de praktijk vochten ze wel met elkaar, maar vooral vanwege de controle over drugs en illegale airstrips in het oerwoud.

Na de staatsgreep van Bouterse in 1980 sloot Brunswijk zich aan bij het leger. Hij volgde een commando-opleiding in Cuba en werd lijfwacht van de legerleider. In 1984 nam hij na een ruzie ontslag.

Demonstranten voor het Paleis
– niet iedereen staat achter Brunswijk –

Het mag iedereen bekend zijn dat Brunswijk toen een junglecommando leidde en vanwege drugsbelangen in verzet tegen Bouterse. Na de Binnenlandse Oorlog verzoende hij zich wel met Bouterse en steunde hij hem door dik en dun om de macht te grijpen.

Als eigenaar van een profvoetbalclub bedreigde hij tijdens een wedstrijd ooit de voorzitter van een tegenstander met een vuurwapen en rende hij een keer met een handgranaat het veld op. Ook mollesteerde hij diverse spelers en mensen op de tribune als hij het niet met het spelverloop eens was.

Als militair en persoon was Brunswijk een wandelende bom

De voetbalbond schorste hem welliswaar, maar de straffen heeft Brunswijk nooit uitgezeten. Overigens heeft hij voor zijn misdaden in de jaren '80 van de vorige eeuw ook in Suriname een strafblad, maar dit laat hem tot op de dag van vandaag onberoerd.

Als een ware, betrouwbare vriend gaf hij de Bouterse zelfs volledig mandaat na de verkiezingswinst in 2010 en stemde vóór de omstreden amnestiewet die hem volledig van de Decembermoorden vrijpleitte.

Bovenal groeide Brunswijk later uit tot een succesvol zakenman die op illegale wijze zijn fortuin maakte in in de goud, drugs en houtindustrie. Enkele jaren terug noemde het tijdschrift Parbode hem de machtigste en invloedrijkste man in de Surinaamse zakenwereld.

Grondwettelijk gezien is hij illegaal actief als vice-president

Die belangen moest Brunswijk volgens de grondwet afstaan, maar dit heeft hij nooit gedaan. In principe is hij hiermee volgens de letter van de wet op illegale wijze actief als vice-president.

Sinds de verkiezingen van vorig jaar staan alle coalitiepartners volledig achter de keuze voor Brunswijk. De oppositie heeft geen toen tegenkandidaten voorgedragen, terwijl ze hiervoor wel in de gelegenheid waren.

Santokhi waste zijn handen in onschuld door later op een persconferentie te melden dat ook Bouterse tien jaar president is geweest, ondanks een veroordeling.

Laten we kijken wat voor ons ligt. De grote kansen en de grote uitdagingen.

Het volk wacht tot we de problemen gaan oplossen, het uit de armoede gaan halen, de verschillende crises gaan aanpakken.

Het enige wat ik vraag is een kans. Hebt u vertrouwen in mij, dan komt het goed.

— Chandrikapersad Santokhi
(president Suriname)

De nieuwe president stelde na de benoeming van Brunswijk dus direct dat men niet in het verleden moet blijven hangen en dat ook misdadigers een tweede kans moeten krijgen als vice-president.

Koketteren met slavernij

Zoals eerder geschreven, wordt Brunswijk vooral in het binnenland op handen gedragen onder de marrons, nazaten van vrijgevochten slaven.

Dit geldt overigens vooral bij de Aukaanse bevolking, de meeste Saramaccaners willen – om diverse redenen – bijvoorbeeld niets met de crimineel Brunswijk te maken hebben.

president Chandrikapersad Santokhi
– tijdens de verkiezingen van 2020 –

Brunswijk is de eerste marron op zo'n belangrijke positie in ons land. Omdat hij ooit speelde op te komen voor de rechten van de armere bevolking in het binnenland, werd hij door het buitenland ook wel de "Robin Hood van Suriname" genoemd.

Hij is zelf dan ook zeer trots op zijn afkomst, zoals hij onlangs in een interview liet weten.

Het is kennelijk moeilijk om een self-made marron als leider te accepteren.

Het volk heeft mij unaniem gekozen en dat moeten jullie respecteren.

— Ronnie Brunswijk
(vice-president Suriname)

Bron : Het Parool (Nederland)


— UW MENING —

Is Brunswijk de dader des vaderlands?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!