Het debacle van New Surfin N.V.

PARAMARIBO, 8 maart 2021 – De oprichting van het investeringsvehikel New Surfin N.V. door de VHP leek uit te gaan als een nachtkaars, maar dreigt nu alsnog een tikkende bom te worden onder het financiele beleid van president Santokhi.

Vanaf de eerste dag stond New Surfin N.V. in een kwaad daglicht

Al vanaf dag één werden er vraagtekens gesteld over het nut, doel en vooral juridische geldigheid van het nieuwe instituut. Vrij kort na de oprichting bleek dat bijna niemand binnen de VHP op de hoogte was gesteld, laat staan coalitiepartners als de NPS, PL en ABOP.

Speeltje

Na wat onderzoek bleek het een speeltje te zijn van Armand Achaibersing (financiën) en Albert Ramdin (buitenlandse zaken) die onderling niet altijd even goed door dezelfde deur gaan.

Extra vreemd was dat diezelfde minister Achaibersing ook direct zitting nam in zijn eigen Naamloze Venootschap (N.V.) en dus als minister zichzelf benoemde als lid van de Raad van Commissarissen (RvC) - iets dat tegen alle normen en waarden van goed bestuur indruist.

Niemand was op de hoogte, zelfs Brunswijk niet

Vrij snel na de uitgelekte oprichting bleek dat zelfs vice-president Brunswijk niet op de hoogte was gesteld, maar deze wrong zich meteen wel in alle bochten om te verklaren hoe belangrijk de oprichting was.

Hij was welliswaar niet inhoudelijk geïnformeerd, maar zag uit hoofde van zijn status als afgestudeerd MBA econoom wel direct het nut in van een instelling die het geld voor buitenlandse investeerders beheert.

Chaos ten tijde van crisis
– transparantie en communicatie zijn essentieel –

De positie van New Surfin N.V. bleek enkele dagen later al onthoudbaar, nadat duidelijk werd dat de ene na de andere fout zich opstapelde bij zowel de oprichting als uitvoering van deze vennootschap.

Opvolger

Als slag bij heldere hemel bleek dat de N.V. inmiddels ook al weer geruisloos was geliquideerd en kwam enkele dagen later naar buiten dat exact dezelfde N.V. onder de naam Suriname Investment Enterprise N.V. een tweede leven werd gegund.

Binnen drie weken werd de N.V. geliquideerd

Het rumoer omtrent de eerste N.V. was hiermee op het oog in de kiem gesmoord, totdat Edward Belfort duidelijk maakte dat er ruim 500.000.000 SRD op de rekening van New Surfin N.V. was gestort.

President Santokhi en zijn internationale beleidsvoerders hebben echter altijd volgehouden dat er letterlijk geen cent was overgemaakt en het ging om een lege N.V.

Nieuwsoverzicht

Wie de headlines over dit onderwerp onder elkaar zet, ziet in ieder geval dat de transparantie en communicatie over deze N.V. niets aan de verbeelding over laat.

Bron : diverse media Suriname


— UW MENING —

Vertrouwt u de gang van zaken rondom New Surfin N.V.?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!