Nederlandse uitvinder cassettebandjes overleden

DUIZEL (Noord-Brabant / Nederland), 15 maart 2021 – De Nederlander Lou Ottens is afgelopen weekend op 94-jarige leeftijd overleden en was de uitvinder van onder andere de muziekcassette.

Ook binnen de Surinaamse muziekindustrie en -scène waren de muziekcassettes van groot belang. Wie heeft er in je jaren '80 en '90 geen mixtapes gekocht met de laatste releases van Surinaamse muziekstijlen als kaseko, dancehall, rap en kawina?

Iedereen luisterde naar cassettes met dancehall

De opvolger van de cassette was natuurlijk de audio-cd en daarvan gaan nog steeds grote getallen over de toonbank, al dan niet met volledig legaal aangekochte muziek van onze nationale artiesten.

Even een cassette of cd in de speler van de auto doen, is een bijna dagelijkse routine geweest voor de meeste van ons en dit is allemaal mogelijk gemaakt door de Nederlander, Lou Ottens.

de heer Lou Ottens
– uitvinder –

Ottens ontwikkelde als werknemer bij Philips de muziekcassette. Hij was later ook betrokken bij de populaire vervanger van het cassettebandje - de compact disc.

Bij Philips in Eindhoven (Nederland) ontwikkelde ingenieur Lou Ottens met zijn team de muziekcassette, waarvan in 1963 een eerste prototype werd geïntroduceerd. Het cassettebandje werd snel populair naast de op dat moment dominante langspeelplaat. De tapes zorgden ervoor dat muziek makkelijker meegenomen kon worden onderweg, onder andere in de bekende walkman.

Hij verkocht er 100.000.000.000 maar verdiende er niets aan

De uitvinding van Otten werd wereldwijd meer dan 100 miljard (100.000.000.000) keer verkocht al heeft hij er zelf geen cent mee verdiend; alle octrooien en patenten heeft hij ontwikkeld op naam van zijn werkgever, Philips.

Hij bleef zijn verdere werkzame leven werken bij Philips, waar hij tot 1969 hoofd productontwikkeling was. Daarna werd hij directeur audio en was hij nauw betrokken bij de ontwikkeling van de cd. Ottens ging in 1986 met pensioen.

De bandjes worden steeds populairder

Het cassettebandje is in de afgelopen jaren opnieuw populair geworden. In de VS steeg de verkoop van de muziekcassette met dertig procent sinds 2017. Artiesten brengen muziek in kleine oplages uit op cassettebandjes voor hun trouwe fans.

Ottens was zelf niet zozeer te spreken over deze ontwikkeling. In een interview met NRC uit 2018 zei hij dat 'niets kan tippen aan het geluid van de cd'.

Bron : tweakers.net (NL)


— UW MENING —

Luistert u nog naar cassettes?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!