Suriname exact een jaar na de eerste besmetting

PARAMARIBO, 16 maart 2021 – Het is deze week exact een jaar geleden dat ons land formeel de eerste coronabesmetting vaststelde.

Volgens de cijfers zijn er in de afgelopen 365 dagen 9.012 mensen geïnfecteerd geraakt met het coronavirus en overleden 176 mensen aan de gevolgen ervan.

Daarmee heeft Suriname na één jaar ongeveer net zo veel besmettingen als Nederland per dag.

Hoewel het aantal besmettingen dus relatief gezien zeer laag is, stokt de coronavaccinatiecampagne door de kritieke financiële situatie.

We zijn afhankelijk van Barbados, India en Afrika

Chan Santokhi volgde ongeveer een jaar geleden Desi Bouterse op als president. Bouterse (en diens regering) liet de nieuwe president achter met een miljardenschuld door gigantische buitenlandse leningen.

Suriname is in potentie nog redelijk rijk aan olie en gas, maar daar profiteert de bevolking niet van en het is zelfs maar de vraag of het land er ooit winst mee gaat maken.

De Nederlandse minister Stef Blok (rechts)
– Nederland heeft miljoenen aan medische hulp geschonken –

Een accuut gebrek aan geld zorgt er voor dat het vaccinatieprogramma piepend en krakend tot stilstand komt, nog voordat het echt van start is gegaan. We hebben namelijk veel geld nodig om de vaccinatiecampagne te kunnen lanceren.

Ons bijna 600.000 inwoners tellende land heeft eind vorige maand wel 500 zorgmedewerkers kunnen inenten, dankzij een donatie van duizend AstraZeneca-vaccins door het bevriende Barbados. Maar we hebben tot op de dag van vandaag nog geen enkele zelfbestelde levering ontvangen.

Wel is een deel van de benodigde, toekomstige coronavaccins veiliggesteld door een aanbetaling te doen bij de leverancier, maar dat is bij lange na niet voldoende om onze gehele bevolking te kunnen inenten.

Door chronisch geldgebrek stagneert het vaccinatieprogramma

Om die reden richtte het land het COVID-19 Vaccin Fonds Suriname (CVFS) op, met als doel een beroep te doen op de gulheid van bedrijven en instanties om geld te doneren voor de aanschaf van coronavaccins.

Het is echter totaal onduidelijk hoeveel geld daar tot op heden is binnengekomen, wie het beheert en wat er met het geld moet gaan gebeuren.

Door dit niet-transparante beleid en het chronische gebrek aan geld lijkt er nog geen zicht op een massale en goed gecoördineerde vaccinatiecampagne.

Donaties van bevriende landen

Ondertussen probeert onze regering - behalve via Barbados - met spoed bij andere bevriende naties donaties los te peuteren.

Zo zijn we in gesprek met India voor 50.000 gratis vaccins van AstraZeneca en krijgt het mogelijk nog 10.000 vaccins door een overeenkomst met Afrikaanse Unie.

Maar zelfs als de beoogde 60.000 gratis vaccins geleverd worden, is dit maar 1/20e van wat er nodig is. De 600.000 bewoners moeten elk 2 injecties krijgen en dus zijn er bij benadering 1.200.000 vaccins nodig.

Als het meezit ontvangt Suriname 1/20e van wat we nodig hebben

Daarnaast heeft de regering in Paramaribo ook haar pijlen gericht op het gratis COVAX-programma van gezondheidsorganisatie WHO. Vorige maand zou Suriname 20.000 vaccins krijgen uit het verdeelprogramma, maar die levering liep vertraging op zodat er uiteindelijk niets geleverd is.

Ons land is van plan om - als de vaccins ooit aankomen - als eerste alle zorgmedewerkers en ouderen in verzorgingshuizen te vaccineren, evenals de inheemse groepen ver in het binnenland.

Besmettingen blijven beperkt

Waar veel landen inmiddels in hun derde coronagolf zitten, blijft die Suriname voorlopig gespaard. Al maanden gelden er strenge regels: het vliegverkeer is platgelegd en alleen mogelijk voor strikt noodzakelijke reizen. Ook binnenlandse vluchten zijn er alleen voor vrachtvervoer of repatriëring.

Daarnaast is er al maanden een avondklok (doordeweeks 23.00 tot 5.00 uur, in het weekend vanaf 21.00 uur) en moeten winkels eerder hun deuren sluiten.

Vorige maand gingen wel de scholen voor het eerst in 2021 weer open. Die strenge regels hebben er mogelijk voor gezorgd dat het aantal besmettingen inmiddels weer relatief klein is.

Er is een kliklijn om buitenlanders aan te geven

In oktober, toen het voor Nederlanders (met een dure verzekering en een negatieve coronatest) weer mogelijk was om naar Suriname te reizen, werd er zelfs een COVID-19-kliklijn ingevoerd.

Deze lijn konden mensen dag en nacht bellen als ze zagen dat met name buitenlanders zich niet hielden aan de quarantainemaatregelen.

Bron : Nederlandse dagbladen


— UW MENING —

Laat u zich vaccineren?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!