Zetel voor Sylvana nog onzeker

DEN HAAG, 18 maart 2021 – Het is onzeker of Sylvana Simons (de Nederlandse politica met Surinaamse roots) in aanmerking komt voor een zetel in het Nederlandse parlement.

In principe heeft ze net niet genoeg stemmen behaald om een zetel voor zichzelf te bemachtigen, maar het kan zijn dat zogenaamde "restzetels" via een bepaalde verdeelsleutel er voor zorgen dat zij toch in het blauwe pluche kan plaatsnemen.

Veel stemmen heeft mevrouw Simons niet gehaald na haar persoonlijke campagne die vooral inzette op institiutioneel racisme en ongelijke behandeling met "mensen van kleur".

"Extreem" racisme in Nederland

Met dat eerste bedoelt zij dat Nederland een zeer intensieve cultuur kent van politiek goedgekeurd (en zelfs bij wet geregeld) vastgelegd racisme en het tweede staat voornamelijk voor donkere mensen.

In Nederland mag je niet meer zeggen dat iemand blank is (wit) of donker, omdat dit kwetsend zou zijn. Daarom dat men er spreekt over "mensen van kleur" die dagelijks te maken hebben met micro-agressie en onderdeel zijn van een niet-inclusieve samenleving.

"Gekleurde mensen worden in Nederland structureel kapot gemaakt"

Een aantal jaar geleden heeft Simons ook geprobeerd een zetel te bemachtigen, maar dat mislukte waarna ze de gemeentelijke politiek in ging (in Amsterdam).

Ook dreigde op een fiasco uit te lopen, omdat niemand in Amsterdam op haar wilde stemmen. Uiteindelijk is ze toen lijsttrekker geworden van de Turks Nationalistische Partij DENK, waar ze na fraude en ruzie is vertrokken.

Lijsttrekker van de Turks Nationalistische Partij

Zonder dat de partij het wist, had ze namelijk - met geld van DENK - een eigen partij opgericht en zichzelf als lijststrekker benoemd. Toen dit uitlekte, is ze direct uit DENK gestapt en haar eigen partij begonnen.

Haar eigen partij had echter in beginsel een naam die verboden was door de rechter, omdat hij indruiste tegen artikel 1 van de Nederlandse grondwet.

Na fraude voor de rechter gesleept

Met geld en onbedoelde steun van DENK is zij toen haar partij BIJ1 begonnen en kwam met de hakken over de sloot (3.000 stemmen in heel Nederland) alsnog in de Amsterdamse gemeenteraad terecht.

Enkele jaren later probeert Simons het landelijk gezien weer, waarbij ze vooral inzet op haar kernthema's ongelijke behandeling en extreem racisme in Nederland.

Met lege handen in 2017

BIJ1, de partij van Sylvana Simons, bemachtigt vermoedelijk toch geen zetel in de Tweede Kamer. Dat blijkt uit de voorlopige prognose van de verkiezingsdienst van het ANP.

Volgens exitpolls van Ipsos, die onderzoek deed voor de NOS, kon de partij wel op een zetel rekenen. Ipsos hanteerde een foutmarge van twee zetels.

De voorlopige prognose is gebaseerd op 63 procent van de stemmen. De stad Rotterdam is hierin nog niet meegenomen; Amsterdam, Utrecht en Den Haag wél, nadat het grootste deel van de stemmen geteld was.

Kapper, VJ, paaldanser en sekshows op televisie

Simons heeft ooit gestudeerd als kapper en was lang voornamelijk bekend als VJ, paaldanseres (in de Amsterdamse disco IT) en presentatrice van seksshows op tv, sloot zich zoals gezegd eerst aan bij DENK.

Na onenigheid richtte ze dus haar eigen partij op, die aanvankelijk Artikel 1 heette. In 2017 haalde ook die partij geen zetels tijdens de Tweede Kamerverkiezingen.

Bron : Nederlandse media


— UW MENING —

Moet Simons in de 2e kamer komen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!